Δόκτωρ Πασαβέντο

[ παρουσίαση ]

Το πρότυπο του συγγραφέα και γιατρού Πασαβέντο είναι ο Ρόμπερτ Βάλζερ, τον οποίο θαυμάζει κυρίως για την επιθυμία του να περνάει απαρατήρητος, για την όμορφα δυστυχισμένη ζωή που έκανε και για την υπέρμετρη αηδία που του προξενούσε η εξουσία και κάθε λογοτεχνικό μεγαλείο.

Για τον Πασαβέντο, το να ακολουθήσει τη μοίρα αυτού του συγγραφέα σημαίνει να αποσυρθεί απ' τα εγκόσμια, όπως αποδεικνύει ο γραφικός του χαρακτήρας που γίνεται ολοένα και πιο μικροσκοπικός και τον οδηγεί στην αντικατάσταση της πένας από το μολύβι, αφού νιώθει ότι το μολύβι βρίσκεται πιο κοντά στην εξαφάνιση, στην έκλειψη. Θέλει ν' απομονωθεί, και μια μέρα εξαφανίζεται. Πιστεύει πως θα τον αναζητήσουν, πως θα του συμβεί ό,τι και στην Αγκάθα Κρίστι, όταν την έψαχναν σε όλη την Αγγλία επί έντεκα μέρες και τελικά την εντόπισαν. Αλλά τον δόκτορα Πασαβέντο δεν τον αναζητά κανείς, και σιγά-σιγά συνειδητοποιεί αυτή την απλούστατη αλήθεια: κανείς δεν τον νοιάζεται.

Έτσι καταφεύγει στη στρατηγική της παραίτησης: ταξιδεύει στο ελβετικό φρενοκομείο, όπου ο Βάλζερ έζησε τόσα χρόνια απομονωμένος από τον κόσμο, και εξασκείται σε μια πολύ ασυνήθιστη τέχνη, την τέχνη τού να μετατρέπεσαι σε τίποτα.

Διαβάστε επίσης του ιδίου: "Μπάρτλεμπυ και Σία" , "Το Παρίσι δεν τελειώνει ποτέ" , "Η νόσος του Μοντάνο" , "Το κάθετο ταξίδι"

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Ενρίκε Βίλα-Μάτας είναι συγγραφέας με ευρύ λογοτεχνικό έργο, μεταφρασμένο σε δεκαέξι γλώσσες, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των λογοτεχνών της γενιάς του σε διεθνές επίπεδο.

Σημαντικότεροι τίτλοι: Η πολυμαθής δολοφόνος (1977), Απάτη (1984), Σύντομη ιστορία της φορητής λογοτεχνίας (1985), Ένα σπίτι για πάντα (1988), Υποδειγματικές αυτοκτονίες (1991), Παιδιά χωρίς παιδιά (1993), Μακριά από τη Βερακρούς (1995), Περίεργος τρόπος ζωής (1997), Το κάθετο ταξίδι (1999), το οποίο τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Μυθιστορήματος Ρόμουλο Γκαλιέγος 2001, το πιο έγκυρο βραβείο της Λατινικής Αμερικής, Μπάρτλεμπυ και Σία (2000) και Η νόσος του Μοντάνο (2006). Τα τρία τελευταία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Έχει επίσης εκδώσει τρεις συλλογές με τα δημοσιογραφικά του άρθρα και τα λογοτεχνικά του δοκίμια: O πιο αργός ταξιδιώτης (1992), Το κουστούμι της Κυριακής (1995) και Για να τελειώνουμε με τα στρογγυλά νούμερα (1997).
______________________________
Ενρίκε Βίλα-Μάτας: "Δόκτωρ Πασαβέντο" - μετάφραση: Ναννά Παπανικολάου

ISBN 978-960-03-5028-9 - τιμή 18,00 ευρώ - έκδοση Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...