Κριτική του ασυνείδητου Λόγου

"Η διάθεσή μας, ακολουθώντας τον Γιούνγκ και συμφωνώντας με τον Λακάν, είναι να δείξουμε ότι ο ψυχισμός έξω από το συνειδητό Λόγο (με τη μέθοδο του Καντ) κρύβει κι έναν ασυνείδητο Εαυτό (όπως δίδαξε ο Φρόυντ), μία "σκιά" που πλέον δύναται να προσεγγιστεί ως Λόγος, άρα και ως Υποκείμενο που επιθυμεί, που επιτάσσει, αλλά και που ουδέποτε αυτό παρατηρείται.

Ξεκινώντας από την φιλοσοφική, ψυχική θεώρηση του Πλάτωνα για το άλογο μέρος της ψυχής, και φτάνοντας μέχρι τη σύγχρονη ψυχαναλυτική προσέγγιση αυτού του "άλογου" από τους Λακάν, Νάσιο και Μπαντιού διά μέσου των Φρόυντ και Γιούνγκ, αλλά και έχοντας ως οδηγό τον Καντ σχετικά με την αναλογική δομή του συνειδητού Λόγου, η έρευνά μας έρχεται να συνθέσει τις επί μέρους αναλύσεις και να προτείνει την 'Ψυχαναλυτική Φιλοσοφία'".

"Αν το Ασυνείδητο δομείται ως γλώσσα, τα φιλοσοφικά ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά: Πώς δομείται αυτή η γλώσσα; Πώς λειτουργεί ως Υποκείμενο; Πώς γνωρίζει και τι; Πού εδρεύει και πώς εκδηλώνεται; Ποια η σχέση της γλώσσας του με το Συνειδητό; Πόσα Υποκείμενα δικαιούμαστε να ορίζουμε στον ψυχισμό μας; Ποιοι οι τρόποι γνωριμίας και επικοινωνίας ανάμεσα στο Συνειδητό και το Ασυνείδητο; Με μία φράση, ποια η δομή του ασυνείδητου Λόγου σε σχέση με τη δομή του συνειδητού Λόγου;"

 "Όντας σύμφωνοι με τον καντιανό τρόπο προσέγγισης του (συνειδητού) Λόγου, επιχειρούμε μία αντίστοιχη προσέγγιση του ασυνείδητου Λόγου και με σεβασμό καταθέτουμε μία απόπειρα νέας Κριτικής. Με σύνεση και σεμνότητα ζητάμε την επιείκειά σας και την αναγνώριση της προσπάθειάς μας ως νέας πρότασης στην οικογένεια της φιλοσοφικής ελευθερίας του Λόγου".

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πέτρος Παπαποστόλου εννήθηκε στην Αθήνα το 1981.

Σπούδασε στο Τμήμα της Κοινωνικής Θεολογίας Αθηνών και συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στον Τομέα της Θρησκειολογίας- Φιλοσοφίας- Κοινωνιολογίας του ιδίου Τμήματος.

Το 2008 ορκίστηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας και μέχρι σήμερα εξέδωσε βιβλία από τις εκδόσεις Φιλόκυπρος ("Ο πλατωνικός λόγος για την αρετή", 2007. "Η πλατωνική εσχατολογία και οι προεκτάσεις της στον Πλούταρχο", 2009. "Μαίευμα: Κριτική στα καντιανά άκριτα", 2010. "Φαινομενολογία του γνωρίζειν. Ιδεαλιστική προσέγγιση του res cogitans", 2011. "Προσεγγίζοντας τον θεόπτη: Διάλογος με τον F. Hölderlin", 2011. "Κριτική του ασυνείδητου Λόγου", 2012. "Αισθητική. Η φιλοσοφία της Τέχνης από επιλεγμένους συγγραφείς", 2013).

Δημοσιεύει σειρά άρθρων θρησκειολογικού και φιλοσοφικού περιεχομένου στο κυπριακό, θεολογικό περιοδικό "Ενατενίσεις", καθώς και στο περιοδικό "Ιστορικά Θέματα".

Ασχολείται με τη ζωγραφική ("ρεαλιστικός Ιδεαλισμός") και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις.

Το 2010 κέρδισε το πρώτο βραβείο ζωγραφικής από το φιλολογικό σύλλογο "Παρνασσός", όπως και τον πρώτο έπαινο ποίησης.

Το 2012 έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Αθήνα.
_____________________
Πέτρος Παπαποστόλου: "Κριτική του ασυνείδητου Λόγου"

ISBN 9786185053956, σελ. 222, έκδοση 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...