Γραφές του Έρωτα

Το "Γραφές του Έρωτα" είναι ένα βιβλίο για τη ζωή της γυναίκας, της γυναίκας πέρα από σύνορα, πατρίδες, κοινωνικούς περιορισμούς, που μπορεί να είναι Αμερικανίδα, Ευρωπαία, Ελληνίδα ή Εβραία και που ο αγώνας της είναι αγώνας επιβίωσης σε καθημερινή βάση κι αγώνας συμβίωσης με το αρσενικό.

Η δύναμη της γυναίκας που βάλλεται και που ταυτόχρονα την προστατεύει το θείο δώρο της μητρότητας έγκειται στη δυνατότητά της να αφουγκράζεται, να διαισθάνεται, να αυτοπροστατεύεται, να δυναμώνει μέρα τη μέρα, λεπτό το λεπτό.

Η πρωταγωνίστρια, Ρόζα ή Μαρία, καταφέρνει να επιβιώσει και με τις στάχτες του Αντόνιο, του αιώνιου αρσενικού και μεγάλου ηττημένου, να σκορπίσει το πικρό παρελθόν, χτίζοντας ένα πιο σταθερό και περισσότερα υποσχόμενο μέλλον.

Με τρόπο ρεαλιστικό και λόγο πυκνό και συγκεκριμένο, όπου οι λέξεις χτυπούν στο μεδούλι σαν μικρές κοφτερές μαχαιριές, η Μαρία Εσπινόζα δημιουργεί ένα λυρικό ποίημα μέσα από μια σύγχρονη, μεταμοντέρνα πραγματικότητα. Οι ανθρώπινοι χαρακτήρες και οι χώρες ανακατεύονται, οι γλώσσες διαδέχονται η μια την άλλη.

Ένα κείμενο γραμμένο στα αγγλικά, με διαλόγους ολόκληρους στα γαλλικά και παρεμβολές στα ισπανικά, κατορθώνει να εκφράσει τη μεγαλοσύνη της γυναίκας, που μέσα απ' αυτή τη δίνη βγαίνει τελικά νικητής.

Η Ρόζα ή Μαρία τώρα πλέον ξέρει ποια είναι. Μια γυναίκα αυτοδημιούργητη, οπλισμένη μ' ένα γερό σύστημα αξιών. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαρία Εσπινόζα γεννήθηκε κι έζησε στην Βοστόνη. Σε ηλικία 17 ετών αποβλήθηκε από το κολέγιο όπου φοιτούσε, αφού προηγουμένως "είχα κάνει ό,τι μπορούσα για να το πετύχω!". Αργότερα αποφοίτησε από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια, κι έλαβε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στον Έντεχνο Γραπτό Λόγο από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Τα τελευταία χρόνια ζει στην Καλιφόρνια, όπου διδάσκει Αγγλικά ως ξένη γλώσσα σε διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, καθώς επίσης Έντεχνο Γραπτό Λόγο και Σύγχρονη Λογοτεχνία στο New College της Καλιφόρνιας.

Όπως η ίδια λέει, γνώριζε ήδη από τα 14 χρόνια της ότι θα γινόταν συγγραφέας. Το βιβλίο της "Γραφές του Έρωτα" έλαβε το Βραβείο Καλύτερου Αμερικανικού Βιβλίου (Ιούνιος 1996) και διδάσκεται σε μαθήματα Λογοτεχνίας στα αμερικανικά Πανεπιστήμια του Χιούστον και του Χάρβαρντ.

Έχει γράψει ακόμη ένα μυθιστόρημα και δύο ποιητικές συλλογές, και δηλώνει πως είναι έτοιμη για τα επόμενα!
______________________
Μαρία Εσπινόζα: "Γραφές του Έρωτα"

ISBN 9789608032156, σελ.385, έκδοση 1999

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...