Αφιέρωμα στον Χοσέ Μαρτί από το βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής

[ εκδήλωση ]

Το Βιβλιοπωλείο ΜΙΚΡΟΣ ΚΟΡΑΗΣ, προχωρώντας τη νέα χρονιά στην οργάνωση αξιόλογων πολιτιστικών εκδηλώσεων για ενήλικες, πραγματοποιεί την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου ώρα 19:00 παρουσίαση του έργου τού Χοσέ Μαρτί (1853-1895), του μεγάλου Κουβανού ποιητή και αγωνιστή για την απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής.

Αφορμή για την παρουσίαση αυτή στάθηκαν οι δυο πρόσφατες εκδόσεις του πολιτικού και ποιητικού του έργου στα ελληνικά.

ΚΟΥΒΑ: Οι πολιτιστικές καταβολές και Η δική μας Αμερική - Στίχοι απλοί

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΗΜΑ

Για τη ζωή και το έργο του Χοσέ Μαρτί θα μιλήσουν ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας, Λουίς Πράδο, και αντιπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί»

Ποιήματα του Μαρτί θα απαγγείλει ο μεταφραστής του ποιητικού του έργου Χάιμε Σβαρτ.

Μουσικός θα ερμηνεύσει μελοποιημένα ποιήματα , ανάμεσα στα οποία η γνωστή «Γκουανταναμέρα»

Ο Χοσέ Μαρτί θεωρείται ο εθνάρχης των Κουβανών. Ταυτόχρονα, ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του Ισπανόφωνου κόσμου, με τη σκέψη του να παραμένει διαχρονική και οικουμενική. Αποτελεί σημείο αναφοράς όλων των Κουβανών, όποιες πολιτικές πεποιθήσεις κι αν έχουν. Αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κούβας από την Ισπανία. Ταυτόχρονα, ήθελε να μην περιέλθει το νησί στην εξουσία οποιασδήποτε άλλης χώρας. Πίστευε ότι η ελευθερία και η δικαιοσύνη θα έπρεπε να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά οποιασδήποτε πολιτικής. Στα γραπτά του καταδίκαζε όλα τα δεσποτικά καθεστώτα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η μόρφωσή του τον κατέστησε ικανό να διαχειριστεί πολλά διαφορετικά ζητήματα. Διακήρυττε ούτως ή άλλως «Το να είσαι μορφωμένος είναι ο μοναδικός τρόπος να είσαι ελεύθερος».

Ο Μαρτί γεννήθηκε στην Αβάνα το 1853. Μόλις σε ηλικία 17 ετών εξορίστηκε στην Ισπανία λόγω της αντίθεσής του στο αποικιακό καθεστώς. Βρέθηκε σε χώρες, όπως η Γουατεμάλα και η Βενεζουέλα, και πάντα αγωνίστηκε υπέρ των δικαιωμάτων των λαών τους. Μόνιμη φροντίδα του όμως έμεινε η οργάνωση του αγώνα των Κουβανών. Το 1895, ως επικεφαλής του Επαναστατικού Κουβανικού Κόμματος, ηγήθηκε του Δευτέρου πολέμου για την Ανεξαρτησία της Κούβας και σκοτώθηκε σε μια από τις πρώτες μάχες.

Ο μεγάλος Κουβανός επαναστάτης ποιητής Χοσέ Μαρτί το 1891 δημοσίευσε στη Νέα Υόρκη το περίφημο δοκίμιό του «Η δική μας Αμερική». Μαζί με μια ομιλία του, που είναι γνωστή με τον τίτλο «Μητέρα Αμερική», το δοκίμιο αυτό αποτελεί το ιδεολογικό μανιφέστο, με το οποίο, με λιτό και κατανοητό τρόπο, εκφράζει τις σκέψεις και τις ανησυχίες του από τις τότε απειλές και την εξάπλωση των ΗΠΑ. Η φράση «δική μας Αμερική» είναι η πιο αγαπημένη έκφραση των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής. Και ο Μαρτί ήθελε να κάνει ολοφάνερο το γεγονός ότι υπάρχει και η άλλη Αμερική, η Αμερική που «δεν είναι δική μας».

«Οι άνθρωποι των πράξεων, κυρίως αυτοί των οποίων οι πράξεις οδηγούνται από την αγάπη, ζουν για πάντα» συνήθιζε να λέει ο Κουβανός ποιητής.

«Μικρός Κοραής», Παπάγου 7 & Αριστοφάνους, 15234 Χαλάνδρι, τηλ. 210 6890321

Επικοινωνία: Νέλλα Δουλτσίνου τηλ. 6977 423325 ndoultsinou@ndoultsinou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...