Λέσχες Ανάγνωσης στον Μικρό Κοραή

[ εκδήλωση ]

Το βιβλίο τού Χρήστου Χωμενίδη "Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία" θα διαβάσουν, την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, ώρα 6:30, στο βιβλιοπωλείο Μικρός Κοραής, μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης, που οργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου.

Ο ανατρεπτικός τίτλος "Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία" ξορκίζει την κατάσταση, στην οποία κανείς από εμάς δεν θα είναι παρών: το θάνατο. Είναι η τρίτη συλλογή διηγημάτων του Χωμενίδη, ενώ έχει δημοσιεύσει και πέντε μυθιστορήματα. Όλα αυτά μέσα σε δεκαεπτά χρόνια, με σημείο εκκίνησης το πολυδιαβασμένο «Σοφό παιδί».

Ας δούμε ορισμένες από τις ιστορίες του. Ένας άντρας φαντάζεται ότι έχει πεθάνει σε νεαρή ηλικία και από μία γωνία παρακολουθεί την ταφή και την ανάστασή του. Ένας σούπερ επιβήτορας χάνει μυστηριωδώς το πέος του, ώσπου το ανακαλύπτει, σ’ ένα πάρκο, στο άγαλμα ενός γυμνού εφήβου. Μια πενηντάρα, που θα αποδειχτεί ότι είναι τραβεστί, ρίχνει δύο νεαρές – δολώματα, με σκοπό να αποσπάσουν από λουόμενους κυρίους τα υπάρχοντά τους.

Ό,τι και αν πει κανείς, το "Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία" παραμένει ένα σύμπλεγμα ιστοριών που πλέει μεταξύ θείας και ανθρώπινης κωμωδίας. Ενάμιση χρόνο μετά το «Λόγια φτερά» και δεκαεφτά ύστερα από «Το Σοφό Παιδί», ο Χ. Α. Χωμενίδης επιμένει να χαρτογραφεί τον προσωπικό του κόσμο, όπου το ευτράπελο φαντάζει καθημερινό κι όπου το καθημερινό περιγράφεται σαν εντελώς αλλόκοτο:

Η ώρα της Κρίσης στο κέντρο της Αθήνας… Τα άγρια πέη που βόσκουν σε κοπάδια στην αφρικάνικη σαβάνα… Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας της καρδιάς της… Οι Μυροφόρες της Ασφάλτου… Τα Ενοικιαζόμενα Παιδιά και ο –ήδη διαβόητος– Αναβοσβήνης ξεχύνονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.

Όπως λέει συχνά ο Χωμενίδης, «τέχνη είναι ο φωτισμός της πραγματικότητας από μιαν απροσδόκητη γωνία».

Διαβάστε επίσης: "Στη Δευτέρα Παρουσία ας μας βάλουν απουσία"

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...