Αμερικανικός φονταμενταλισμός

[ εκδήλωση - παρουσίαση ]

Οι Εκδόσεις Παπαζήση και το Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανούσου Μαραγκουδάκη: "Αμερικανικός φονταμενταλισμός"

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24)

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι κ.κ.:

Μάριος Μπέγζος, Καθηγητής Συγκριτικής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Ανδρέας Λύτρας, Καθηγητής Κοινωνιολογίας Παντείου Παν/μίου

Σήλια Νικολαΐδου, Καθηγήτρια Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παν/μίου Θεσσαλίας

Κώστας Θεολόγου, Λέκτορας ΣΕΜΦΕ Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης

Λίγα λόγια για το βιβλίο


Πριν από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό υπήρξε ο προτεσταντικός φονταμενταλισμός που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική από φανατικούς προτεστάντες με σκοπό την υπεράσπιση της Βιβλικής κοσμολογίας απέναντι στις επιθέσεις του εκκοσμικευμένου φιλελευθερισμού.

Αυτός ο προπολεμικός αμερικανικός φονταμενταλισμός, μετά από μία περίοδο λήθαργου (1930-1960), επανεμφανίσθηκε δυναμικά στο κοινωνικό και πολιτικό προσκήνιο της αμερικανικής δημόσιας ζωής και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δυναμικά κομμάτια της υπερσυντηρητικής, ρεπουμπλικανικής, παράταξης, ορκισμένος εχθρός του «αριστερού» ουμανισμού, του Δημοκρατικού κόμματος, του δαρβινισμού, της πολυπολιτισμικότητας και του πλουραλισμού - αλλά και φανατικός φίλος του Ισραήλ, και της επεκτατικής πολιτικής του στην Παλαιστίνη.

Το βιβλίο εξετάζει τις γενεαλογίες του αμερικανικού φονταμενταλισμού, τα εσχατολογικά, προχιλιαστικά και κοινωνικά οράματα του, καθώς και τις "επιστήμες" που ανέπτυξε, το Δημιουργισμό και το Νοήμον Σχέδιο για να καταπολεμήσει την άθεη επιστήμη της δαρβινικής φυσικής εξέλιξης στα σχολεία της χώρας. Εξετάζει την πολιτικοποίηση του κινήματος και την "μεγάλη συμμαχία" του με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το 1979, και την χρυσή εποχή του επί προεδρίας του Ρόναλντ Ρήγκαν και του Τζωρτζ Γ. Μπους. Αναλύει το ψυχολογικό προφίλ των μελών του, την κοινωνική διάρθρωση του κινήματος, και διερευνά την λειτουργικότητα του στα πλαίσια της αμερικανικής ανοικτής κοινωνίας.
_______________________________
Μανούσος Ε. Μαραγκουδάκης: "Αμερικανικός φονταμενταλισμός"

ISBN 978-960-02-2443-6 - σελ. 701 - τιμή 37,28 ευρώ - έκδοση Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...