Το νησί των άπειρων ερώτων

[ παρουσίαση ]

Η επική ιστορία μιας οικογένειας, που ξετυλίγεται σε τρεις ηπείρους και καταλήγει στη ζεστή και λικνιστική μαγεία της Αβάνας του 20ού αιώνα – ένα έπος αφιερωμένο στην ιστορία τριών οικογενειών που, σαν ποτάμια που κυλούν, εκβάλλουν στο μαγικό ωκεανό του νησιού που θα στοιχειώσει τις ζωές των ηρώων…

Για να ξεφύγει από τη μοναξιά στο Μαϊάμι, η Σεσίλια καταφεύγει σε ένα μπαρ, όπου γνωρίζει μια μυστηριώδη ηλικιωμένη γυναίκα. Θα επιστρέφει εκεί κάθε βράδυ, για να ακούσει από τα χείλη της γυναίκας τρεις διαφορετικές ιστορίες με αφετηρία παραπάνω από έναν αιώνα πίσω, σε τρία διαφορετικά μέρη του κόσμου: Η αυτοκτονία μιας γυναίκας στην Κίνα, που προκαλεί μια αλυσίδα γεγονότων στη ζωή της οικογένειάς της. Μια παράξενη κατάρα που ακολουθεί κάποιες γυναίκες σε ένα χωριό της Ισπανίας. Μια νεαρή μαύρη που αρπάζεται από τον τόπο της σε μια ακτή της Αφρικής, για να μεταφερθεί σε κόσμο άγνωστο. Οι περιπέτειες των προσώπων αυτών θα τις οδηγήσουν σε ένα δρόμο κοινό στο πέρασμα του χρόνου, από μια Κούβα υπό ισπανική κυριαρχία μέχρι σήμερα.

Έρωτες καθορισμένοι από το πεπρωμένο και πυροδοτημένοι από ένα παρελθόν κοινό θα ξαναζωντανέψουν μέσω της Σεσίλια, που είναι αιχμάλωτη συναισθηματικά στην ιδέα της γενέθλιας πόλης και στην εμμονή της σε ένα αίνιγμα που πασχίζει να λύσει. Ο έρωτας και το επέκεινα αποτελούν το μίτο που καθοδηγεί το μυθιστόρημα, στο οποίο τα συναισθήματα μπορούν να επιβιώνουν ακόμα και πέρα από το θάνατο.

«Φιλιά αραχνοΰφαντα, σαν τα φτερά της πεταλούδας. Στο μισοσκόταδο, η Σεσίλια βεβαιώθηκε ότι η Αμάλια είχε φύγει. Δεν ήξερε γιατί, μα δυσκολευόταν να φύγει από εκείνο το μέρος. Προχώρησε αργά, σκοντάφτοντας ανάμεσα στα τραπέζια, με τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη: ένα ζευγάρι από άλλη εποχή χόρευε μια μελωδία που η γενιά της είχε πια ξεχάσει. Τελικά βγήκε στη ζέστη της νύχτας.

»Οι εικόνες που είχαν βγει από τη διήγηση της Αμάλια και η θύμηση μιας Αβάνας γεμάτης μουσικές θεότητες της είχαν δημιουργήσει μια αλλόκοτη αίσθηση. Ένιωσε σαν τους αγίους που μπορούν να βρίσκονται σε δύο μέρη την ίδια στιγμή.

»“Τώρα είμαι εδώ”, σκέφτηκε».

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Νταΐνα Τσαβιάνο γεννήθηκε στην Αβάνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα φανταστικής λογοτεχνίας και επιστημονικής φαντασίας, τα οποία έχουν αναδειχτεί στα πλέον ευπώλητα στην ιστορία της Κούβας.

Αφότου έφυγε από την Κούβα, συνέχισε τη συγγραφή εξίσου επιτυχώς. Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ συνολικά έχουν γνωρίσει πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων είναι τα βραβεία Anna Seghers 1990 (Γερμανία, Ακαδημία των Τεχνών Βερολίνου), Azorίn de Novela 1998 (Ισπανία, Planeta), όπως και το διεθνές βραβείο φαντασίας Goliardos 2003 (Μεξικό). Την ίδια χρονιά μάλιστα ήταν επίτιμη προσκεκλημένη του 25ου Παγκόσμιου Συνέδριου της Τέχνης του Φανταστικού, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των έργων της συγκαταλέγονται τα Los mundos que amo, Fábulas de una abuela extraterrestre, Paίs de dragones, El abrevadero de los dinosaurios, καθώς και τα El hombre, la hembra y el hambre, Casa de juegos και Gata encerrada, που ανήκουν στο μυθιστορηματικό κύκλο «Η Κρυφή Αβάνα», καθώς και άλλα πολλά.

Από το 1991 ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
________________________________________
Νταΐνα Τσαβιάνο: "Το νησί των άπειρων ερώτων"

ISBN 978-960-14-1812-4 - σελ. 440- τιμή 17,26 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...