Τέσσερις εποχές - Λεπτομέρεια

[ παρουσίαση ]

Tέσσερις εποχές διαδέχονται η μία την άλλη, συμπυκνώνοντας το άρωμα μιας ολόκληρης ζωής: ένα τεράστιο πιάνο που δεν παίζει ποτέ και εκατόν είκοσι οκτώ ζευγάρια παπούτσια κρυμμένα μέσα σ’ ένα δωμάτιο. Μπροστά στο παράθυρο, βαθυκόκκινες ντάλιες μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, αφύσικα θά ’λεγε κανείς.

Τρεις φωνές ξεδιπλώνουν την ιστορία τους: μια γυναίκα, ένας άντρας, ένας αφηγητής, ή μήπως ο ίδιος ο άντρας που ξαναγράφει τα γεγονότα; Παρελθόν και παρόν αναδύονται μέσα από παράλληλους μονολόγους και σιωπές. Παύσεις. Διαχωριστικές παύλες. Ζωές που σκάλωσαν πάνω σε μια λεπτομέρεια. Και μυστικά. Πολλά, ανομολόγητα. Άξαφνα, εμφανίζονται δύο απρόσκλητοι επισκέπτες. Ο κόσμος μετατοπίζεται. Οι σιωπές καταρρέουν. Αρχίζει η υπέρβαση.

Δέσμιοι ενός χρόνου αβέβαιου, κυκλικού και ανέκκλητου, οι ήρωες μοιάζουν να αναζητούν διαρκώς τη φωνή τους, την ίδια τους την ύπαρξη σαν ανθρώπινες φιγούρες, αλλά και σαν πρόσωπα ενός κειμένου που επαναδιαπραγματεύεται τη μορφή της σύγχρονης μυθιστορίας.

Διαβάστε επίσης της ιδίας: "Η αναπαράσταση"

Κριτικές

«Η Λίλα Κονομάρα έχει δώσει τα λογοτεχνικά διαπιστευτήριά της εδώ και δύο χρόνια, με δύο νουβέλες που έφεραν τον τίτλο Μακάο (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζω). Το νέο της βιβλίο είναι φιλόδοξο, καλογραμμένο και με θεματική που αγγίζει άμεσα τις ευαίσθητες εσωτερικές χορδές. Ο λόγος για το μυθιστόρημα Τέσσερις εποχές - Λεπτομέρεια, με το οποίο η συγγραφέας δοκιμάζεται στη λιτή αφηγηματική φόρμα και στα αγαπημένα της θέματα: τον έρωτα, "τον αιώνιο εαυτό μας", τη φθορά, το χρόνο, την αναζήτηση, τις ανατροπές, τις νίκες και τις ήττες [...]» - Βασίλης Ρούβαλης ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10/11/2004 (Κίνηση σε ζωγραφικό πίνακα)

«Στο δεύτερο βιβλίο της βραβευμένης Λίλας Κονομάρα, ένα παράξενο ζευγάρι ηλικιωμένων προσπαθεί να βγει από το υπαρξιακό του τέλμα. Δεκάδες μικρά μυστικά τους σκοτώνουν, θα τους σώσει όμως το μεγαλύτερο: το μυστικό ενός φόνου! Το νέο βιβλίο της [...] έρχεται να αφαιρέσει τα πολλά στολίδια της αφηγηματικής πλοκής και να αφεθεί τρόπον τινά στην ουσία, στον ωκεανό των συναισθημάτων, των μύχιων σκέψεων, των μυστικών, των οποίων ζητείται ο πυρήνας. [...]» - Μανώλης Πιμπλής ΤΑ ΝΕΑ, 13-14/11/2004 - (Τα μεγάλα πάθη δεν μοιράζονται)

«Έχοντας διαβάσει και το δεύτερο βιβλίο της Λίλας Κονομάρα, η αρχική μου άποψη για τη συγγραφέα πατάει πλέον πιο γερά στα πόδια της. Γιατί είναι παρακινδυνευμένο να μιλάς με διθυράμβους για κάποιον, έχοντας δει μόνο το πρώτο δείγμα της δουλειάς του. Το ευτυχές όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι και το δεύτερο δείγμα δουλειάς της Λίλας Κονομάρα, που κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω» για το 2003 («Μακάο»), αποδεικνύει όχι μόνο ότι η εν λόγω βράβευση δεν ήταν τυχαία, αλλά και ότι πρόκειται για μία συγγραφέα που φαίνεται ότι έχει να προσφέρει στη νεοελληνική λογοτεχνία. Ένα κείμενο δουλεμένο, μεστό, πλήρες νοημάτων, με σωστά σμιλεμένους χαρακτήρες, φωτίζει τη... λεπτομέρεια της ζωής ενός ασυνήθιστου ζευγαριού που συγκατοικεί σε προχωρημένη ηλικία.» - Κέλλυ Σώκου TIME OUT, 9/12/2004

«Το κείμενο της Λ. Κονομάρα αναπτύσσεται σαν ένα μικρό μουσικό έργο, υπαινικτικό, λιτό, εστιάζει στις πτυχώσεις της καθημερινής ζωής και διερευνά τα δύσκολα καθημερινά ανθρώπινα τοπία.» - ΕΞΠΡΕΣ, 9/1/2005
__________________________________________
Λίλα Κονομάρα: "Τέσσερις εποχές - Λεπτομέρεια"

ISBN 9603757373 - σελ. 144 - τιμή 10,00 ευρώ - έκδοση Νοεμβρίου 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...