Η Αθήνα από τον 19ο στον 21ο αιώνα

[ παρουσίαση ]

Ξεκινώντας από την προϋπόθεση ότι οι πόλεις της λογοτεχνίας, ακόμη κι όταν δεν είναι αόρατες ή ουτοπικές όπως η Οκτάνα του Ανδρέα Εμπειρίκου, δεν συμπίπτουν με τις υπαρκτές πόλεις, σε αυτή τη θεματική ανθολογία συγκεντρώνονται εμβόλιμες λογοτεχνικές περιγραφές της Αθήνας μέσα από ποιητικά και πεζογραφικά κατά κύριο λόγο κείμενα, τα οποία άλλες φορές εμπνέονται από τα τοπογραφικά γνωρίσματα και άλλες φορές τα περιέχουν, επιτρέποντας να διαφανούν η ιστορική στιγμή και η ανθρωπογεωγραφία, το δίκτυο επικοινωνίας και λειτουργίας της πόλης.

Αυτές οι διαχρονικές όψεις της ζωής, που αναδεικνύουν την εξέλιξη της πόλης από τον γενεσιουργό 19ο προς τον παγκοσμιοποιημένο 21ο αιώνα, συγκροτούν μια παλίμψηστη λογοτεχνική εικόνα, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα για πολλαπλές αναγνώσεις με αφετηρία το αρχαίο όνομα και κεντρικό άξονα την κοινωνική συγκρότηση της νεότερης Αθήνας.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη 12 Ιανουαρίου και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός (Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8).

Την παρουσίαση έκαναν ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων και Έφορος του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου Αθηναίων κ. Ελ. Γ. Σκιαδάς, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Β. Καραποστόλης και η Επικ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών κα. Γ. Γκότση.

Το βιβλίο αποτελεί μια συνεισφορά στην ιστορία της πόλης των Αθηνών και είναι μια λογοτεχνική περιδιάβαση από την παλιά έως την σημερινή εικόνα της πρωτεύουσας. Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσιο εικαστικό υλικό το οποίο προέρχεται από το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων.

Διαβάστε επίσης: "Ο προσωπικός μύθος - Ένα ερμηνευτικό κλειδί στην ποίηση του Σαχτούρη"

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Δώρα Μέντη γεννήθηκε το 1966 στα Κύθηρα.

Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής και διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εργάζεται ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση.

_______________________________________________
(Ανθολόγος) Δώρα Μέντη : "Η Αθήνα από τον 19ο στον 21ο αιώνα. Μια λογοτεχνική περιδιάβαση από την παλιά ως τη σημερινή εικόνα της πόλης"

ISBN 9789601629766 - σελ. 320 - τιμή 17,10 ευρώ - έκδοση Ιουνίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...