Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή

[ παρουσίαση ]


Αυτός ένας λαμπρός εξηντάχρονος καθηγητής μαθηματικών που, ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ζει με μια βραχεία μνήμη μόλις ογδόντα λεπτών. Αυτή είναι μια ευαίσθητη και πανέξυπνη οικονόμος που αφοσιώνεται στη φροντίδα του.

Κάθε πρωί, όταν ο καθηγητής και η οικονόμος συστήνονται εκ νέου ο ένας στον άλλον, ανθίζει μια παράξενη, όμορφη σχέση μεταξύ τους. Ο καθηγητής μπορεί να μη θυμάται τι έφαγε για πρωινό, άλλα στο μυαλό του είναι ακόμα ζωντανές οι κομψές εξισώσεις από το παρελθόν. Μετά από δική του προτροπή, η οικονόμος του γνωρίζει τον δεκάχρονο γιο της. Έτσι ξεκινά μεταξύ τους μια θαυμάσια σχέση.

Ο καθηγητής σκαρώνει έξυπνους μαθηματικούς γρίφους –βασιζόμενος άλλοτε στο νούμερο του παπουτσιού της και άλλοτε στην ημερομηνία γέννησής της– και οι αριθμοί αποκαλύπτουν έναν κόσμο ποίησης και καταφυγής τόσο στην οικονόμο όσο και στο γιό της. Με κάθε νέα εξίσωση, οι τρεις χαμένες ψυχές σφυρηλατούν μια στοργή πιο μυστήρια από τους νοητούς αριθμούς και ένα δεσμό που διατρέχει βαθύτερα τη μνήμη.

Η Ογκάουα γι’ αυτό το βιβλίο, που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2004, τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Γιομιούρι, το Μεγάλο Βραβείο των Βιβλιοπωλών και, πρόσφατα, το βραβείο της Εταιρείας Μαθηματικών, επειδή αποκάλυψε στον αναγνώστη την ομορφιά αυτού του επιστημονικού κλάδου.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα


Η Γυόκο Ογκάουα γεννήθηκε το 1962 στην επαρχία της Οκαγιάμα. Αποφοίτησε το 1984 από το Πανεπιστήμιο Ουασέντα του Τόκυο, όπου σπούδασε λογοτεχνία και τέχνες.

Ενώ δούλευε σε ένα ιατρικό Πανεπιστήμιο στην Οκαγιάμα, άρχισε να γράφει νουβέλες. Το 1988 κέρδισε το βραβείο Καϊέν για νέους συγγραφείς με τη νουβέλα της Όταν σπάζει η πεταλούδα. Η φήμη της μεγάλωσε όταν οι επόμενες δουλειές της - Ο τέλειος θάλαμος αρρώστων, Η πισίνα των καταδύσεων, Το τσάι που δεν κρυώνει και το Ημερολόγιο εγκυμοσύνης- ήταν υποψήφιες η μία μετά την άλλη για το βραβείο Άκουταγκάουα. Το Ημερολόγιο εγκυμοσύνης κέρδισε τελικά το βραβείο με το τόσο μεγάλο γόητρο, το 1991, όταν η Ογκάουα ήταν 29 ετών.


Μια από τις πρώτες επιρροές της Ογκάουα ήταν οι γονείς της, που ήταν ευσεβείς σιντοϊστές. Στο γυμνάσιο είχε αφιερωθεί στην ποίηση και σε νεαρή ακόμη ηλικία διάβασε πολλά έργα της Μιέκο Κανάι και του Χαρούκι Μουρακάμι. Το ενδιαφέρον της για τον κόσμο του πνεύματος –ιδιαίτερα το σημείο συνάντησης των ζωντανών με τους νεκρούς– χρονολογείται από αυτήν την πρώτη περίοδο. Το βαθύ της ενδιαφέρον για τέτοια φανταστικά θέματα, ένας αλλόκοτος ερωτισμός και ανομολόγητα συναισθήματα βρίσκουν έκφραση στα τοπία τών αφηγημάτων της.

Η Γυόκο Όγκάουα ζει με τον άντρα και την κόρη της στο Κουράσικι, μια ιστορική πόλη στην επαρχία της Οκαγιάμα.


Έργα της:


Έρωτες στο περιθώριο, Sugar Time, Η μνήμη της Άννας Φράνκ, Το κορίτσι που κεντούσε Εύγενική παράκληση, Ο παράμεσος, Ημερολόγιο εγκυμοσύνης, Ο κοιτώνας, Ξενοδοχείο Ίρις, Το μικρό εξαγωνικό δωμάτιο, Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή, Άρωμα πάγου, Σιωπηλό κορμί, απρεπής κηδεία, Το μουσείο της σιωπής.

Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία της Ο παράμεσος, Η πισίνα των καταδύσεων/ Ο κοιτώνας/ Ημερολόγιο εγκυμοσύνης, Ξενοδοχείο Ίρις και Άρωμα πάγου, όλα σε μεταφράσεις από τα ιαπωνικά του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Κριτικές

«Απαράμιλλα πρωτότυπο. Απέραντα γοητευτικό. Και τόσο πολύ ευαίσθητο». - PAUL AUSTER

« Όμορφο... η ιδιόμορφη Ογκάουα επιστρατεύει τη μαγεία της... Αυτή είναι μια ιστορία πού θα αφήσει τον αναγνώστη άφωνο». - IRISH TIMES

« Έχει όλη τη γοητεία και την αύτοσυγκράτηση ενός μυθιστορήματος του Ισιγκούρο και το λεπτό χιούμορ τού Μουρακάμι». - LOS ANGELES TIMES

«Βυθιστείτε στον κόσμο της Ογκάουα». - NEW YORK TIMES

____________________________________________

Yoko Ogawa: "Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή"

ISBN 978-960-325-909-1 - σελ. 304 - τιμή 18,50 ευρώ - έκδοση Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...