Κεντρική Ασία - Από τα σοβιέτ στο μαχαλά

[ παρουσίαση ]

Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε τους δυτικούς ερευνητές στο συμπέρασμα ότι θα ακολουθήσει περίοδος πολιτικού χάους και εθνικό-θρησκευτικών συγκρούσεων στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Κυριαρχούσε η άποψη ότι η κατάλυση του σοβιετικού καθεστώτος θα απελευθέρωνε όσες πολιτικές και θρησκευτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις βρίσκονταν υπό τον έλεγχό του για περίπου εβδομήντα χρόνια. Όμως η επιρροή του σοβιετικού καθεστώτος ήταν τόσο έντονη, ώστε οι πολιτικές και διοικητικές δομές να έχουν εδραιωθεί σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις κοινωνίες των πέντε νέων δημοκρατιών, δεν σημειώθηκε μεταβατική φάση εξέλιξης από το κομμουνιστικό σύστημα των τελευταίων χρόνων της Ένωσης σε κάποιο άλλο σύστημα με δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Όπως και ότι στην περίπτωση της Κεντρικής Ασίας ο σοβιετικός κομμουνισμός δεν ηττήθηκε ούτε και καταψηφίσθηκε. Ίσως αυτό να συνέβη γιατί στην Κεντρική Ασία επιβιώνουν για αιώνες άλλες κοινωνικές και πολιτιστικές δομές. Για παράδειγμα, αντί η πολιτική μετάβαση να κρίνει το μέλλον της φατρίας, η φατρία έκρινε την πολιτική μετάβαση.

Η παρούσα έκδοση συμπίπτει με την επάνοδο της σημερινής Κεντρικής Ασίας στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής σκηνής και συμβάλλει σημαντικά στην κατανόηση της περίπλοκης αυτής περιοχής. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την ιστορική εξέλιξη αυτών των χωρών και διαπιστώνει την μετάβαση των κοινωνιών αυτών από τη σοβιετική κατοχή σε καθεστώς εθνικής και πολιτειακής ανεξαρτησίας, διατηρώντας τις αυστηρά παραδοσιακές δομές της προ-Ρωσικής κατοχής. Εντοπίζει το ενδιαφέρον του στις κοινωνικές δομές των μουσουλμανικών γειτονιών, των μαχαλάδων, τονίζοντας τις παραδοσιακές του συνήθειες.

Η αναβίωση του ενδιαφέροντος για τις χώρες της Κεντρικής Ασίας προκύπτει από δύο σημαντικά γεγονότα: την επίθεση στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου καθώς και το ενδιαφέρον για το φυσικό αέριο. Η σημασίας, λοιπόν, της περιοχής για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις είναι φανερή και η παρούσα μελέτη συμβάλλει αποτελεσματικά στην ερμηνεία των διεθνών πολιτικών γεγονότων.

Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα από το ευρύ αναγνωστικό κοινό που ενδιαφέρεται για τις διεθνείς εξελίξεις.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Λευτέρης Δρακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Μεγάλωσε στο Σικάγο και σπούδασε Ιστορικός στο Πανεπιστήμιο Loyola του Τάγματος των Ιησουϊτών. Απέκτησε τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το ίδιο Ίδρυμα, με υποτροφία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε ηλικία 22 ετών.

Άρθρα και μελέτες του δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά από το 1987. Συμπεράσματα μελετών του Λευτέρη Δρακόπουλου έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικές συνόδους διεθνών οργανισμών, ενώ η συμβολή του στην ειδική βιβλιογραφία για τα αδιέξοδα της νέας μεταψυχροπολεμικής πραγματικότητας, εμφανίζεται σε καταλόγους διακεκριμένων ερευνητικών κέντρων των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα εκτός από άρθρα του έχουν κυκλοφορήσει και οι μονογραφίες: " Ενεργειακή πολιτική και περιφερειακή ασφάλεια στον Καύκασο και στην Κεντρική Ασία" (Τράπεζα Κύπρου, 1998) και "Καύκασος και Κεντρική Ασία, Ισλαμική ταυτότητα και διακρατικές σχέσεις.(Παπαζήσης - ΕΛΙΑΜΕΠ, 1999). Διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις και Διεθνείς Οικονομικές Εξαρτήσεις σε μεταπτυχιακά και πανεπιστημιακά τμήματα.
_______________________________________________
Λευτέρης Δρακόπουλος: "Κεντρική Ασία - Από τα σοβιέτ στο μαχαλά"

ISBN 978-960-02-2316-3 - σελ. 329 - τιμή 15,69 ευρώ - έκδοση 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...