Paul Celan, ποιητής, επιζών, Εβραίος

[ παρουσίαση ]

Ο Πάουλ Τσέλαν, γερµανόγλωσσος Εβραίος, υπήρξε αναµφισβήτητα ένας από τους σηµαντικότερους µεταπολεµικούς ποιητές της Ευρώπης. Στην παρούσα βιογραφία, η οποία είναι γραµµένη µε άρτια γνώση του πρωτογενούς υλικού αλλά και ύστερα από ενδελεχή έρευνα των πάσης φύσεως πηγών, ο Τζων Φέλστινερ επιχειρεί, µέσα από την ανασύνθεση του πολυκύµαντου βίου του Τσέλαν –στον οποίο κεντρική θέση κατέχει η δραµατική εµπειρία του Ολοκαυτώµατος–, να φωτίσει πρωτίστως το έργο.

Οργανώνοντας το βιβλίο σε αυστηρά χρονολογική βάση, παρακολουθεί την πορεία γένεσης και διαµόρφωσης του ποιητικού αλλά και του πεζογραφικού και του µεταφραστικού έργου του Τσέλαν, αναδεικνύοντας συγχρόνως τη βαθιά σχέση του µε τη Βίβλο και την εβραϊκή µυστικιστική παράδοση, στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διερεύνηση της «εβραϊκότητας» του ποιητή. Αναλυτική αναφορά γίνεται, επίσης, στον διάλογό του µε τη ροµαντική και τη µεταροµαντική γερµανόγλωσση λογοτεχνία, τη σύγχρονη γερµανική φιλοσοφία, καθώς και µε τις νεωτερικές και πρωτοποριακές τάσεις της ποίησης του 20ού αιώνα.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούµε, τέλος, την εναγώνια προσπάθεια του ποιητή για την κατάκτηση του εκφραστικού του οργάνου: τη δηµιουργία µιας γλώσσας άκρως αφαιρετικής και συνάµα υποβλητικής, µιας γλώσσας που βρίθει από τολµηρές, υπερρεαλιστικής φύσεως εικόνες, η οποία είναι συγχρόνως ερµητική και απολύτως διαυγής.

Το παρόν βιβλίο, πολυαναµενόµενο και δικαίως, είναι η καλύτερη υπάρχουσα προσέγγιση του έργου του Τσέλαν. - George Steiner, Times Literary Supplement

Ο Φέλστινερ είναι σαφής, ευφυής και άριστος γνώστης του θέµατος... Σίγουρα θα παραµείνει ως το κατεξοχήν έργο αναφοράς για τον Τσέλαν. - Daniel Johnson, Times (London)

To βιβλίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο National Book Critics Circle Award. Επελέγη ως το καλύτερο βιβλίο του έτους 1995 από τα εξής έντυπα: Choice Μagazine, Village Voice, Times Literary Supplement και από το Philadelphia Inquirer.

____________________________

Τζων Φέλστινερ: "Paul Celan, ποιητής, επιζών, Εβραίος" - Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου

ISBN 978-960-211-714-9 - σελ. 584 - τιμή 28,50 ευρώ - έκδοση Νοεμβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...