Η γεύση της ερήμου

Το 1853 η εκκεντρική Αγγλίδα Τζέιν Ντίγκμπι, απογοητευμένη από θυελλώδεις έρωτες και τρία διαζύγια, τολμάει και ταξιδεύει μόνη στη Μέση Ανατολή καθ' οδόν προς την Παλμύρα, όπου "ανάμεσα στα χρυσορόδινα ερείπια ή κάτω από μια αστραφτερή πανσέληνο" ερωτεύεται τον σεΐχη Ελ Μέζραμπ, τον συνοδό-μεταφραστή της, μυείται στη νομαδική ζωή των Βεδουίνων και μένοντας μαζί του γίνεται το σύμβολο του αντι-κομφορμισμού στην εποχή της.

 Πολλά χρόνια μετά, μια απρόσμενη συγκυρία φέρνει την Τζένη Ράλλη, κόρη διάσημου Έλληνα ηθοποιού, στη Συρία. 

 Εγκαταλειμμένη από τον τελευταίο εραστή της και σε συνεχή σύγκρουση με τη μητέρα της, αναζητάει στην άγνωστη αυτή χώρα ένα αλλιώτικο ξεκίνημα. Στη Δαμασκό γνωρίζεται με τον γοητευτικό Ρωμανό Καφαντάρη, ο οποίος της αποκαλύπτει "σαν ταλαντούχος χρωστήρας τη σύγχρονη τοιχογραφία της χώρας, της ξετυλίγει το υφάδι της δεύτερης πατρίδας του", αλλά και την αέναη σύγκρουση που μαίνεται στη διχασμένη ψυχή του. 

Θα βρεθούν όμως αντιμέτωποι με τις κάννες των όπλων, το τέρας ενός εμφύλιου πολέμου, αλλά και με την αλήθεια που ανατρέπει την καθημερινότητά τους και τους αποκαλύπτει ένα άγνωστο παρελθόν που απειλεί να σαρώσει τα πάντα, αφού "η έρημος που λάτρεψαν δεν αστράφτει πια στο φεγγαρόφωτο, σκίζεται από ριπές μίσους και κροτάλισμα όπλου". 

Ένα οδοιπορικό στα σταυροδρόμια της Μέσης Ανατολής, στην απεραντοσύνη της στέπας και στα δαιδαλώδη σοκάκια του πιο κρυφού εαυτού μας, εκεί που οι συμπτώσεις καιροφυλακτούν, η πραγματικότητα συναντάει το παραμύθι και το απρόβλεπτο δεν θέλει πολύ για να γκρεμίσει τον βράχο της ρουτίνας μας. 
_________________________
Ιφιγένεια Θεοδώρου: "Η γεύση της ερήμου"

ISBN 960-16-4607-8 - σελ. 477 - τιμή 18,70 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...