Πέρα από το κραχ

"Το βιβλίο του Gordon Brown είναι συγκλονιστικό. Η λεπτομερειακή αφήγηση των γεγονότων που προηγήθηκαν της κρίσης μεταφέρει στον αναγνώστη τα διλήμματα και την αγωνία των πολιτικοοικονομικών παραγόντων καθώς προσπαθούσαν να διαχειριστούν το μεγαλύτερο οικονομικό δράμα που είδε η ανθρωπότητα τον τελευταίο καιρό...

Το βιβλίο αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο την αντίληψη του συγγραφέα για την ιστορία, τον γρήγορο ρυθμό των αλλαγών στην παγκόσμια οικονομία, την αποτυχία των ελεύθερων αγορών να διαχειριστούν οι ίδιες την κατάσταση.

Δείχνει επίσης την ηθική ευαισθησία ενός ανθρώπου ο οποίος, έχοντας υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, συνειδητοποίησε ότι τα οικονομικά δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά ότι το πραγματικό κριτήριο μιας καλής οικονομίας είναι το πώς επηρεάζει την ευημερία των πολιτών της.

Ο Brown ανησυχεί για την ανεργία, όχι μόνο για τον πληθωρισμό
. Είναι σαφές ότι ο ίδιος γνώριζε τι έπρεπε να γίνει και προσπάθησε να το κάνει, σε μια περίοδο που οι περισσότεροι παράγοντες είτε είχαν παραλύσει, εγκλωβισμένοι από τα έντονα προβλήματα, είτε ένιωθαν απογοητευμένοι από την αποτυχία τους να αποτιμήσουν τη σοβαρότητα της κρίσης στην οποία είχαν οδηγήσει οι δικές τους πολιτικές". - Joseph Stiglitz, Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia, Νόμπελ Οικονομίας 2001 Financial Times

"Το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Gordon Brown, είναι μια συγκλονιστική αφήγηση, σε πρώτο πρόσωπο, του ανθρώπου που ανέλαβε τις τύχες της χώρας του όταν κατέρρεε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Γράφτηκε από έναν ιδιαίτερα προικισμένο και ηθικό πολιτικό, με όραμα για την πατρίδα του, κυρίως όμως με όραμα για όλο τον κόσμο.

Ο Brown ενδιαφέρεται για την εξάλειψη της φτώχειας στον Τρίτο Κόσμο, της ανεργίας στην Ευρώπη και της ανισοκατανομής του εισοδήματος στην Αμερική. Σ αυτό το τρίπτυχο στηρίζει τις ιδέες του για ένα νέο παγκόσμιο σύμφωνο ανάπτυξης, θεωρώντας ότι η οικονομική πρόοδος είναι αδιαίρετη και αφορά όλο τον κόσμο. Χωρίς διάθεση ή δόση υπερβολής, το βιβλίο αυτό πιστεύω ότι θα αφήσει εποχή... είναι ένας ύμνος στην πολιτική, στην ηθική, στον ορθολογισμό, στη δημοκρατία, στη συναισθηματική νοημοσύνη, στον κοινό νου"
. - Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Από τον πρόλογο για την ελληνική έκδοση.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γκόρντον Μπράουν (Gordon Brown) είναι διδάκτορας ιστορίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του εργάστηκε ως λέκτορας.

Το 1983 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής. Το 1997 - 2007 υπηρέτησε ως υπουργός οικονομικών, συμβάλλοντας στην ευρεία μεταρρύθμιση της βρετανικής νομισματικής και δημοσιο­νομικής πολιτικής, και εφαρμόζοντας σταθερές επενδύσεις στην υγεία, την παιδεία και τη διεθνή βοήθεια.

Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε πρωθυπουργός της Βρετανίας και ηγέτης του Εργατικού Κόμματος.

Ο Μπράουν είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.
_______________________________
Γκόρντον Μπράουν (Gordon Brown): "Πέρα από το κραχ - Ξεπερνώντας την πρώτη κρίση της παγκοσμιοποίησης"

ISBN 9789609405744, σελ. 368, έκδοση 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...