Λευκωσία: Μια πόλη στη Λογοτεχνία

[ εκδήλωση ]

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το Σπίτι της Κύπρου σάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου ΛΕΥΚΩΣΙΑ Μια πόλη στη λογοτεχνία (επιμέλεια: Κυριάκος Χαραλαμπίδης), την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, στις 8:00 μ.μ., στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Αθήνα).

Θα μιλήσουν:

Τηλέμαχος Χυτήρης,
Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού,

Ευριπίδης Γαραντούδης,
Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κριτικός λογοτεχνίας,

Βασίλης Γκουρογιάννης, συγγραφέας.

Το μάθημα που λαβαίνεις από τις υποχρεώσεις σου ως ανθολόγου είναι αυτό: η Λευκωσία, μαζί με όλες τις διακλαδώσεις των γενετικών της στοιχείων, δεν αρκεί να ιδωθεί μονάχα οπτικά· επιβάλλεται να νοηθεί και
απτικά. Να τη νιώσεις δηλαδή με την αφή, να την αγγίσεις και να την ανασάνεις σαν ρεύμα της ζωής και σαν «γνώση που δεκαπλασιάζει τη θλίψη». Αυτό σημαίνει ότι επωμίζεσαι τη συνείδηση του μεγάλου πόνου, όπως εκείνος εκτυπώνεται στις σελίδες της περιπετειώδους ιστορίας της.- Κυριάκος Χαραλαμπίδης

Λίγα λόγια για τον επιμελητή

Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης συνθέτει το ψυχογράφημα της τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης, όπως συχνά αποκαλείται η Λευκωσία, και αναπλάθει τις διάφορες εποχές του βίου της μέσα από στιγμιότυπα που αποτυπώθηκαν σε κείμενα λογοτεχνών, ιστορικών, περιηγητών.

Γεννήθηκε στην Κύπρο το 1940. Ασχολείται με την ποίηση, το δοκίμιο και τη μετάφραση. Το έργο του έλαβε πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας (Μεθιστορία, 1995) και τρεις φορές το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Κύπρο. Η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε με το Βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη για το σύνολο του έργου του (2003) και με το Βραβείο Μερόπης Οικονόμου για το βιβλίο Θόλος (1989). Η Κυπριακή Δημοκρατία του απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων (2007). Πήρε επίσης το Διεθνές Έπαθλο Καβάφη και το Βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας.

_________________________________

Κυριάκος Χαραλαμπίδης: "Λευκωσία: Μια πόλη στη Λογοτεχνία"

ISBN 978 -960-455-645-8 - σελ. 432 - τιμή 25,12 ευρώ - έκδοση Μαρτίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...