Οι φωνές του ποταμού Παμάνο

Οι ηλικιωμένοι στην Τουρένα λένε πως μόνο όσοι πρόκειται να πεθάνουν ακούν το κελάρυσμα του ποταμού Παμάνο…

Το τρομερό καλοκαίρι του 1936, η Ελιζέντα Βιλαμπρού είδε τους αναρχικούς να σκοτώνουν βάναυσα τον πατέρα και τον αδελφό της. Και το ’44, όταν τα στρατεύματα του Φράνκο κατέλαβαν την περιοχή κάποιοι δολοφόνησαν μέσα στην εκκλησία του χωριού τον Ουριόλ Φουντέλιας, τον άντρα που αγαπούσε κρυφά. Από τότε η Ελιζέντα, με την ψυχή γεμάτη σκιές, έβαλε σκοπό να εκδικηθεί Θεό και ανθρώπους και να αποδείξει σε όλους πως ο Ουριόλ άξιζε να τιμηθεί σαν πραγματικός άγιος.

Εξήντα χρόνια αργότερα η Τίνα, μια φιλήσυχη δασκάλα, βρίσκει κρυμμένο πίσω από τον πίνακα μιας τάξης στο παλιό σχολικό κτήριο της Τουρένα ένα κουτί με γράμματα του Ουριόλ. Με αυτή την ανακάλυψη αρχίζει να ξεδιπλώνεται ένα επικίνδυνο κουβάρι παρεξηγήσεων, ηρωισμού και δειλίας που η άκρη του βρίσκεται χαμένη στην Καταλονία την εποχή του ισπανικού εμφύλιου. Ζωντανεύουν παλιές επώδυνες ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από έναν έρωτα σχεδόν τερατώδη, και πρόσωπα-κλειδιά που ολοκληρώνονται τραγικά το ένα μέσα από το άλλο.

Το πλούσιο έργο του Ζάουμε Καμπρέ τον καθιστά αναμφισβήτητα έναν από τους πολυγραφότερους και πιο σημαντικούς σύγχρονους Καταλανούς συγγραφείς. Ο Καμπρέ αντλεί συχνά τα θέματά του από την ισπανική ιστορία και ειδικότερα από την καταλανική, ενώ συχνά επανέρχονται το θέμα του ανθρώπου που βρίσκεται αντιμέτωπος με την εξουσία και αυτό της διαμόρφωσης της ιστορικής μνήμης από τους νικητές.

Στο "Οι φωνές του Παμάνο" αναβιώνει την περιπέτεια της αυτονομίας της Καταλονίας μέσα από μια πολυπρόσωπη saga. H υπόθεση εξελίσσεται σε τρεις διαφορετικές περιόδους, στον εμφύλιο, στο τέλος της δικτατορίας του Φράνκο και το 2000. Στο "Οι φωνές του Παμάνο" η εξουσία του χρήματος βρίσκεται στα χέρια μιας γυναίκας που έχει ανάγκη να εκδικηθεί και δεν διστάζει να παραποιήσει την ιστορία. Σε αυτό το βιβλίο ο Καμπρέ αναπλάθει την εποχή της ηθικής μιζέριας του φρανκισμού, μια εποχή όπου έδρασαν φαλαγγίτες, αντάρτες, κληρικοί και άνθρωποι που δεν επέτρεπαν στον εαυτό τους να συγχωρέσουν.

Το "Οι φωνές του Παμάνο" τιμήθηκε με το Βραβείο Καταλανών Κριτικών 2005 και μεταφράστηκε σε δέκα γλώσσες.
__________________________________
Ζάουμε Καμπρέ: "Οι φωνές του ποταμού Παμάνο"
- μετάφραση: Ευρυβιάδης ΣοφόςISBN 978-960-6715-82-2 - σελ. 656 - τιμή 24,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...