Ιστορίες ψυχοθεραπείας

Ψυχαναλυτές με προβλήματα ψυχικά, ψυχαναλυτές-σχιζοφρενείς, ψυχαναλυτές-δολοφόνοι. Ψυχαναλυτές-ψυχαναλυτές... Κι απ' την άλλη, ψυχαναλυόμενοι σε ανάγκη, ψυχαναλυόμενοι από συνήθεια, ψυχαναλυόμενοι από περιέργεια, ψυχαναλυόμενοι από βαριεστιμάρα.

Όλοι αυτοί παρελαύνουν περιπαθώς απ τα διηγήματα που έχουν συγκεντρωθεί σ' αυτό το βιβλίο και προσπαθούν να βγουν στην επιφάνεια και να μιλήσουν στον αναγνώστη όχι μόνο γι αυτό που έχουν "πάθει", αλλά για όλα εκείνα που νομίζουν ότι έχουν πάθει.

Και οι ψυχαναλυτές βρίσκονται στο δρόμο των ψυχαναλυόμενων όχι μόνο για να τους βοηθήσουν, αλλά -παράλληλα- για να βοηθηθούν. Παντί τρόπω.

Οι "Ιστορίες ψυχοθεραπείας" αναψηλαφούν και ανασύρουν στην επιφάνεια τόσο το πρόσωπο του ψυχαναλυτή όσο και του ψυχαναλυόμενου, όπως αυτά διαγράφovται σε διάφορες εκφάνσεις τους. Το πρόσωπό του ψυχαναλυτή δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την εικόνα που ο καθένας μας έχει σχηματίσει στο μυαλό του. Και εδώ κρύβεται το μυστικό των "Ιστοριών ψυχοθεραπείας".

Περιέχονται τα διηγήματα: - Peter Collier, "Μεταβίβαση" - Martha McPhee, "Ο ευγενής κύριος" - Francine Prose, "Φανταστικά προβλήματα" - Jonathan Baumbach, "Η ψυχοπαθολογία της καθημερινής ζωής" - Charles Baxter, "Το σοκ της ευτυχίας" - James Gorman, "Τρελός για σένα" - Barbara Lawrence, "Ο ασθενής" - Steven Barthelme, "Ο καλός Σαμαρείτης".

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Peter Collier είναι ένας απ΄ τους γνωστότερους πολιτικοποιημένους συγγραφείς της Αμερικής. Έχει ασχοληθεί με τον Νόαμ Τσόμσκι, με την αριστερά (ειδικά με τους πρώην αριστερούς που κινήθηκαν όψιμα στη δεξιά), το αντιπολεμικό κίνημα των Η.Π.Α., αλλά και με θέματα τέχνης σε σχέση με την κοινωνία.

Η Martha McPhee (1964-) ανήκει στη νέα γενιά των Αμερικανών συγγραφέων. Από τα πρώτα της μυθιστορήματα κατέκτησε το αμερικανικό κοινό και προτάθηκε, το 2002, για το National Book Award. Έχει επίσης κερδίσει υποτροφίες για την έρευνα και ολοκλήρωση λογοτεχνικού έργου.

Γνωστή συγγραφέας η Francine Prose (1947-) έχει γράψει πολλά βιβλία, μεταξύ αυτών: "The Lives of Muses", "Bigfoot Dreams", "Household Saints" και "Guided Tours of Hell". Αρθρα της έχουν δημοσιευτεί στα έντυπα: The New Yorker, Atlantic Monthly και Paris Review. Συνεργάζεται επίσης με το Harpers ενώ αρθρογραφεί τακτικά για θέματα τέχνης στη Wall Street Journal. Η Francine Prose εκτός από συγγραφέας, είναι και επισκέπτρια καθηγήτρια λογοτεχνίας. Βιβλία της έχουν προταθεί για σημαντικά αμερικανικά βραβεία, ενώ άλλα έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη ή έχουν διασκευαστεί ως μιούζικαλ για το θέατρο. Είναι μέλος του Αμερικανικού Κέντρου PEN, του οποίου έχει χρηματίσει πρόεδρος, που προωθεί τη λογοτεχνία, την ελευθερία της έκφρασης και τις διεθνείς σχέσεις των συγγραφέων. Κατοικεί στη Νέα Υόρκη.Ο Jonathan Baumbach (1933-) είναι συγγραφέας δεκατεσσάρων μυθιστορημάτων και πάνω από ογδόντα ιστοριών που έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και ανθολογίες. Έχει εργαστεί ως κριτικός κινηματογράφου και έχει διατελέσει πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Κριτικών Κινηματογράφου των Η.Π.Α.

Ο Charles Baxter (1947-) είναι ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ενώ έχει διατελέσει και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Στους μαθητές του συμπεριλαμβάνονται πολλοί σύγχρονοι Αμερικανοί συγγραφείς. Έχει αποσπάσει τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία των Η.Π.Α. και το έργο του έχει παρομοιαστεί με αυτό του Αντον Τσέχοφ και του Γουίλιαμ Τρέβορ.

Ο James Gorman (1949-) έχει γράψει πολλά βιβλία και εκατοντάδες άρθρα, κυρίως για το "Discover" και τους "New York Times". Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Η Barbara Lawrence (1930-) ξεκίνησε ως μοντέλο, συνέχισε για λίγα χρόνια ως ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου (κάτι που παράτησε νωρίς για να ασχοληθεί με την ανατροφή των παιδιών της) και σήμερα εργάζεται ως μεσίτρια στο Beverly Hills. Έχει ζήσει αρκετά χρόνια στη Νότιο Αφρική, εμπειρία που χρησιμοποίησε σε βιβλία της.

Ο Steven Barthelme (1947-) είναι συγγραφέας - επηρεασμένος από τον μοντερνισμό και τον ρεαλισμό - πολλών διηγημάτων και δοκιμίων, καθώς και καθηγητής του University of Southern Mississippi. Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Pushcart (1993 και 2005) και το βραβείο Διηγήματος του Texas Institute of Letters το 2004.
__________________________________
Peter Collier, Martha McPhee, Francine Prose, Jonathan Baumbach, Charles Baxter, James Gorman, Barbara Lawrence, Steven Barthelme: "Ιστορίες ψυχοθεραπείας" - επιμέλεια, μετάφραση: Δημήτρης Αθηνάκης

ISBN 9606781267, σελ. 201, έκδοση 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...