Το προτεκτοράτο

[ παρουσίαση ]

Το Μνημόνιο των 135 δισ. ευρώ, που συνήψε η κυβέρνησις Γ. Α. Παπανδρέου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάιον του 2010, έθεσεν ουσιαστικώς την Ελλάδα υπό πλήρη και αυστηρά αμερικανοευρωπαϊκή κηδεμονία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που χάνει η χώρα την εθνική της ανεξαρτησία. Τα μισά χρόνια της νεωτέρας ιστορίας του το ελληνικό κράτος ευρίσκετο εις κατάστασιν αμέσου ή εμμέσου στάσεως εξωτερικών πληρωμών. Ποτέ, όμως, εσωτερικής χρεοκοπίας, όπως την τελευταία ­οκταετία.

Η χώρα χρεοκόπησε αφότου εγκατέλειψε το εθνικό της νόμισμα, την δραχμή, το 2002, και απεδέχθη το ευρώ (δηλαδή το γερμανικό μάρκο στην ισοτιμία των 170 δραχμών). Έκτοτε, ενώ έχασε το 35% της ­ανταγωνιστικότητος, η χώρα εδανείσθη άνω των 250 δισ. ευρώ, με ­αποτέλεσμα το συνολικό χρέος (ιδιωτικό και δημόσιο) να φθάσει τα 442 δισ. ευρώ, ήτοι το 192% του Ακαθαρίστου Εθνικού Προϊόντος του 2009.

Ολόκληρο το ελληνικό χρέος οφείλεται τώρα προς το εξωτερικό. Στα ύψη που έχει φθάσει είναι αδιατήρητον, ακόμη κι εάν περικοπεί (haircut) κατά 50%. Υπό συνθήκας συρρικνώσεως του εθνικού εισοδήματος δεν παράγονται πόροι 75 δισ. ευρώ ετησίως, αναγκαίοι διά την εξυπηρέτησι του εξωτερικού χρέους. Συνεπώς, χρειάζεται η αναδιαπραγμάτευσις της εξοφλήσεως του χρέους με τους ξένους πιστωτές, εις βάθος μιας 35ετίας, με επαναφορά της δραχμής και ανάκτησι της ­εθνικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή της χαμένης εθνικής κυριαρχίας. Μόνον έτσι θα αποφευχθούν η εκτεταμένη ανεργία, η εθνοφθόρος μετανάστευσις και η κοινωνική σύγκρουσις.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Κόλμερ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες και μετεκπαιδεύτηκε στην οικονομική θεωρία στις ΗΠΑ. Εργάστηκε στις αθηναϊκές εφημερίδες αρχικά ως σκιτσογράφος και, εν συνεχεία, ως οικονομικός συντάκτης και πολιτικός αρθρογράφος. Εγκαινίασε οικονομικές στήλες στην "Eστία", στα "Nέα", στην "Βραδυνή", αρθρογράφησε στην "Μεσημβρινή" και παρουσίασε εκπομπές οικονομικού περιεχομένου στην ΕΡΤ και στο "Κανάλι 5".

Από 30ετίας είναι ανταποκριτής της Eλβετικής οικονομικής εφημερίδας "HandelsZeitung", στην οποία προβάλλει την Ελλάδα με ετήσιο πολυσέλιδο αφιέρωμα. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας και Επιμορφώσεως το 1978 και ασχολήθηκε με την συγγραφή βιβλίων πολιτικοοικονομικού περιεχομένου, όπως "Το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδος" (ΚΠΕΕ 1979, μαζί με τους κ.κ. Κ. Χρηστίδη και Ν. Τσώρην), "Ο εξ Ανατολών κίνδυνος και η ελληνική απο-ανάπτυξις" (Elektra Press 1985), "Η χρεοκοπία της τρίτης ελληνικής δημοκρατίας" (Δήλος 1995), "Δυστυχώς επτωχεύσαμε" (Ροές 1996), "Η υποτίμησις της δραχμής και της... Ελλάδος" (Ροές 1998), "Η γιγάντωσις της ανεργίας με το ευρώ" (Κάκτος 2001), "Η μεγάλη ληστεία του χρηματιστηρίου" (Κάκτος 2002).
__________________________________
Κωνσταντίνος Κόλμερ: "Το προτεκτοράτο"

ISBN 978-960-14-2280-0 - σελ. 220 - τιμή15,00 ευρώ - έκδοση Νοεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...