Μια συνηθισμένη εκτέλεση

[ παρουσίαση ]

Μόσχα, 1952. Η μυστική αστυνομία οδηγεί στον Στάλιν τη γιατρό Όλγα Ατλίνα, για την οποία κυκλοφορεί η φήμη ότι έχει το χάρισμα του μαγνητισμού στα χέρια. Μέχρι το θάνατό του, θα παραμείνει η προσωπική του θεραπεύτρια, σε μια απρόβλεπτη σχέση εξάρτησης για την οποία δεν μπορεί να μιλήσει σε κανέναν. Η ζωή της καταστρέφεται. Για το καλό του σοβιετικού λαού, που δεν πρέπει να χάσει τον ηγέτη του...

Αύγουστος του 2000. Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο Kursk βυθίζεται στη θάλασσα του Μπάρεντς. Από τα εκατόν δεκαοχτώ μέλη του πληρώματος δεν υπάρχουν επιζώντες. Ή κάποιοι φρόντισαν να μην υπάρχουν, σ ένα ψυχρό αλισβερίσι θανάτου και εξουσίας.

Μεταξύ των θυμάτων, και ο νεαρός Βάνια Αλτμάν, ο εγγονός της Όλγας, στην πρώτη του αποστολή. Λίγα χρόνια μετά το ναυάγιο, ένας Γάλλος δημοσιογράφος ταξιδεύει στη Ρωσία αναζητώντας την αλήθεια για την υπόθεση. Ανάμεσα σε επίσημες και ανεπίσημες εκδοχές, το μόνο που καταφέρνει να ανακαλύψει είναι η κληρονομιά του αίματος: γενιές ανθρώπων που θυσιάζονται σιωπηλά στο βωμό μιας Ιστορίας για την οποία πρέπει να είναι υπερήφανοι.

Η μυθιστορηματική μαρτυρία της βύθισης του ρωσικού υποβρυχίου Kursk σε μια γλαφυρή απεικόνιση της μετακομμουνιστικής Ρωσίας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μαρκ Ντουγκέν γεννήθηκε στη Σενεγάλη το 1957. Το πρώτο του μυθιστόρημα "La chambre des officiers" ("Το γραφείο των αξιωματικών") (1988), διακρίθηκε με δεκαοχτώ λογοτεχνικά βραβεία.

Έχει επίσης κυκλοφορήσει τα έργα "La campagne anglaise" ("Η αγγλική ύπαιθρος"), "Heureux comme Dieu en France" ("Ευτυχής σαν Θεός στη Γαλλία"). "Η κατάρα του Έντγκαρ" είναι το τέταρτο μυθιστόρημά του.
_________________________________
Μαρκ Ντουγκέν (Marc Dugain): "Μια συνηθισμένη εκτέλεση - Το χρονικό της βύθισης του ρωσικού υποβρυχίου KURSK" - μετάφραση: Μαρίλια Κοσμοπούλου

ISBN 978-960-04-4023-2 - σελ. 400 - τιμή 18,09 ευρώ - έκδοση Οκτωβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...