Ποιους θα δαγκώσω άμα λυσσάξω

[ παρουσίαση ]

Τα πρώτα συμπτώματα λύσσας εκδηλώνονται όταν θυμώνεις πολύ και δεν σ’ ακούει κανείς. Τον χειμώνα του 1959, διαβλέποντας τον κίνδυνο να αρρωστήσω από θυμό, άρχισα να συντάσσω έναν ονομαστικό κατάλογο μ’ εκείνους που θα ήθελα να δαγκώσω στην περίπτωση που λυσσάξω.

Η Ελλάδα είχε τότε περίπου επτάμισι εκατομμύρια ανθρώπους – θα ήταν αδύνατο να βάλω στον κατάλογό μου έστω και τους μισούς. Έτσι αποφάσισα να βάλω μόνο όσους ήταν «υπεράνω υποψίας». Υπεράνω υποψίας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιάκωβος. Αυτόν έβαλα πρώτο, ενώ πρώτη έπρεπε να βάλω τη βασίλισσά μας τη Φρειδερίκη (την οποία άλλωστε θα ήταν εντελώς αδύνατο να δαγκώσω). Σημειώνω ότι εκείνη την εποχή δεν είχα τεχνητή οδοντοστοιχία.

Όσο για τον Θεό, δεν ξέρω τίποτα – μου λείπουν οι λέξεις. Τη μια μέρα πιστεύω ότι υπάρχει και την άλλη πως δεν υπάρχει. Στην πρώτη περίπτωση με βασανίζει μια μεγάλη απορία: Γιατί δούλεψε μόνο έξι μέρες και μετά τα παράτησε κι έφυγε; Για το πού πήγε δεν με απασχολεί – άμα το σκέφτομαι μου φέρνει ζάλη. Οι κακοτεχνίες Του με εξοργίζουν και η πρόωρη συνταξιοδότησή Του.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Παντελής Kαλιότσος γεννήθηκε στην Aθήνα το 1925. Eκεί πέρασε τα πρώτα του χρόνια σπουδάζοντας και ταυτόχρονα κάνοντας κάθε είδους δουλειά. Aργότερα έφυγε μακριά από την πόλη, με σκοπό να μονάσει, αλλά δεν τα κατάφερε για περισσότερο από δύο χρόνια. Άρχισε να γράφει από το 1943, πιστεύοντας στη λογοτεχνία και στην τέχνη γενικότερα όχι ως μέσο προβολής και καθιέρωσης, αλλά απλώς ως θεραπεία ψυχής. Έτσι, συνέχισε να γράφει επί είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια χωρίς να δημοσιεύσει οτιδήποτε ή να εκδώσει βιβλίο. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1964 με το μυθιστόρημα O μεσαίος τοίχος, που, όντας χειρόγραφο, αρχικά δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Tαχυδρόμος και ακολούθως εκδόθηκε σε βιβλίο.

Aκολούθησαν μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες και βιβλία για παιδιά. H Δεκεμβριανή νύχτα τιμήθηκε το 1979 με το Kρατικό Bραβείο Mυθιστορήματος, ενώ το 1997 τα Ξύλινα σπαθιά, έργο με παγκόσμια αναγνώριση, κέρδισε το Bραβείο του Διαγωνισμού Παιδικού Bιβλίου στην Kόστα Pίκα. Tο 1997 το μυθιστόρημά του για παιδιά Ένα σακί μαλλιά πήρε το A΄ Bραβείο του Kύκλου του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου, ενώ το 2002 η Σφεντόνα του Δαβίδ τιμήθηκε με το Kρατικό Bραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Bιβλίου, το Bραβείο του περιοδικού Διαβάζω και το Bραβείο του Kύκλου του Eλληνικού Παιδικού Bιβλίου.

Κυκλοφορούν επίσης τα έργα του: Το συμπόσιο (2003), Στρατιωτικές Aσκήσεις (2003), H συμπεριφορά του κενού (2004), Tο εργαστήρι του μυθιστοριογράφου (2005), Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου (2006) και Oι Oνειροπόλοι (σε νέα έκδοση αναθεωρημένη, 2007).
_______________________________________________
Παντελής Kαλιότσος: "Ποιους θα δαγκώσω άμα λυσσάξω - Η αυτοβιογραφία μου σαν μυθιστόρημα"

ISBN 978-960-03-5011-1 - σελ. 240 - τιμή 16,00 ευρώ - έκδοση Νοεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...