Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ

[ παρουσίαση ]

Το παρόν έργο αποτελεί μια διεισδυτική και αναλυτική ματιά στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ειδικότερα μέσα από την συμμετοχή των Ελλήνων, θεμελιωμένο σε πληθώρα πρωτογενών και δευτερογενών πηγών (πολλών εκ των οποίων αδημοσίευτων ως τα σήμερα ή άγνωστων στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό) επιχειρεί να ρίξει φως σε πτυχές του ιστορικού παρελθόντος που βρίσκονται τις μέρες μας στο επίκεντρο της αντικομμουνιστικής αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας.

Η συζήτηση βέβαια ούτε αρχίζει ούτε και τελειώνει εδώ. Έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος αυτού, η ερευνητική μας προσπάθεια δεν αποσκοπεί στο να καταλήξει σε τελεσίδικα και απόλυτα συμπεράσματα αναφορικά με διάφορες πτυχές του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Τουναντίον, στοχεύει σε μια μαρξιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση ιστορικών γεγονότων και διαδικασιών, μακριά τόσο από εξιδανικευμένες ωραιοποιήσεις όσο και από ισοπεδωτικούς μηδενισμούς, η οποία θα συμβάλει -ελπίζουμε- στην περαιτέρω μελέτη και ανάλυση τους.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ανάστασης Ι. Γκίκας κατάγεται από την Πάρο των Κυκλάδων. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του York της Αγγλίας. Στο ίδιο πανεπιστήμιο έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (στη νεότερη Ιστορία, με εξειδίκευση στη θεωρία και πράξη των μαζικών κινημάτων), καθώς και τη Διδακτορική του Διατριβή με θέμα την πολιτική του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2003-2004 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του York το μάθημα της "Βρετανικής και Αμερικανικής Πολιτικής". Μετείχε στη συγγραφή και επιμέλεια του έργου "ΠΕΜΕΝ 1901-2001: Οι Ναυτεργάτες στο Δρόμο της Ταξικής Πάλης", μαζί με την ΠΕΜΕΝ και το Αρχείο Ιστορίας Συνδικάτων της ΓΣΕΕ (εκδ. "Προμηθεύς", 2005), ενώ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 20 δημοσιεύσεις και αναδημοσιεύσεις σε μια σειρά επιστημονικών περιοδικών και εφημερίδων, όπως η Κομμουνιστική Επιθεώρηση, τα Θέματα Παιδείας, ο Ριζοσπάστης, ο Εύξεινος Πόντος, κ.ά.

Έχει μετάσχει σε πληθώρα συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατο το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο "Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και η διαχρονική εξέλιξη του ζητήματος" που διενεργήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης την περίοδο 11-13 Μαίου 2007 (με δύο εργασίες γύρω από την ιστορική διαδρομή του ποντιακού ελληνισμού στην ΕΣΣΔ).

Σήμερα εργάζεται ως συνεργάτης στο Τμήμα Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα εκπονεί δεύτερη Διδακτορική Διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
_________________________________________________
Ανάστασης Ι. Γκίκας: "Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ"

ISBN 978-960-451-056-6 - σελ. 354 - τιμή 24,00 ευρώ - έκδοση Δεκεμβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...