Δημήτρης Χατζής. Το διπλό βιβλίο

[ παρουσίαση ]

Το καινούργιο βιβλίο του καθηγητή Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας, Παναγιώτη Νούτσου, πραγματεύεται το «σημαίνον» και ιδίως το «σημαινόμενο» του Διπλού Βιβλίου, του έργου δηλαδή που σφράγισε τη λογοτεχνική δημιουργία του Δημήτρη Χατζή.

Μετά την οριοθέτηση της αφηγηματικής του τέχνης και την αποτύπωση της μορφολογίας του λογοτεχνικού πεδίου επιχειρείται η ιστορική κατανόηση του χώρου ανάδυσης και σταδιοδρομίας των «ηρώων» του έργου, από τον «τόπο» της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης στον «μεγάλο
Δημήτρης Χατζής
τόπο» και από εκεί στον «κανένα τόπο» και την «πολιτεία των ξένων». Έτσι, κατανοείται το μυθιστόρημα ως έξοχη λογοτεχνική μεταγραφή της μαρξικής ιδέας της «αποξένωσης» και συναφώς της «απο-αποξένωσης».

Ταυτόχρονα, διακριβώνονται με αναλυτικό τρόπο οι τρόποι αξιοποίησης του τριαδικού σχήματος της ιστορίας ως προς την αντιμετώπιση του κόσμου που έφυγε, του κόσμου που ήλθε ως «βιομηχανική κοινωνία» και του κόσμου που θα μπορούσε να προκύψει ως «άρνηση της άρνησης».

Τέλος, με την προσφυγή στις σχέσεις «γενικής νομοτέλειας» και τοπικών «ιδιομορφιών», με τη γλώσσα των οποίων μπορούμε να μιλήσουμε την «παγκόσμια γλώσσα του καιρού μας», οριοθετούνται οι μορφές ένταξης της Ελλάδας στην ιστορική δυνατότητα των «καινούργιων κοινοτήτων του ανθρώπου».

Tο βιβλίο ολοκληρώνεται με την παράθεση των πηγών και της βιβλιογραφίας, την αγγλική περίληψη και το ευρετήριο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Παναγιώτης Nούτσος είναι καθηγητής της Kοινωνικής και Πολιτικής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Iωαννίνων.

Mε ερευνητικά ενδιαφέροντα: Kοινωνική και Πολιτική φιλοσοφία, Φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών, Nεοελληνική φιλοσοφία, Φιλοσοφία της ιστορίας, Kοινωνικό πεδίο της Λογοτεχνίας, δημοσίευσε σειρά αυτοτελών βιβλίων στην ελληνική και σε άλλες γλώσσες.

Άρθρα και μελέτες του έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιαπωνική, ισπανική, ιταλική, ουγγρική και τουρκική γλώσσα.
___________________________
Παναγιώτης Nούτσος: "Δημήτρης Χατζής. Το διπλό βιβλίο"

ISBN 978-960-19-0493-1 - σελ. 176 - τιμή 14,10 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...