Το καλό και το κακό στην Τέχνη και στο Δίκαιο

[ παρουσίαση ]

Το "Το καλό και το κακό στην τέχνη και στο δίκαιο" είναι ένα εκτενές δοκίμιο που συγκρίνει τους σκοπούς, τις μεθόδους και τις αξιακές κρίσεις που υιοθετούν η τέχνη (με την ευρύτερη έννοια της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας και της μουσικής) και το δίκαιο έναντι του νόμου και της δικαιοσύνης. Η έρευνα εστιάζει ιδίως στους αμφίσημους όρους "καλό" και "κακό", το νόημα των οποίων είναι σχετικό, εφόσον λαμβάνουν διαφορετικές σημασίες με την αλλαγή του χρόνου και του τόπου.

Διαβάστε επίσης του ιδίου:
"Σκιές από την Αμερική"

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βασίλειος Μαρκεζίνης γεννήθηκε σε οικογένεια που, από την πλευρά του πατέρα του, για περισσότερο από δέκα γενεές, αρχικώς στη Βενετία και αργότερα στην Ελλάδα, συνδέθηκε με τον κόσμο των γραμμάτων και της πολιτικής. Έχει ανακηρυχθεί Διδάκτωρ της Νομικής από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και, από τότε, Ph.D. και LL.D. από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και DCL από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει, επίσης, ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων των Παρισίων (Paris I, Sorbonne), Γάνδης, Μονάχου και Αθηνών. Έχει αναλάβει καθηγητικά αξιώματα και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, του Λονδίνου και της Οξφόρδης, όπου ήταν καθηγητής του Συγκριτικού Δικαίου. Σήμερα κατέχει την έδρα Jamail Regents στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστεν, ενώ έχει, επίσης, διδάξει επί πολλά χρόνια στις Νομικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κορνέλ και Μίσιγκαν. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε, επίσης, γίνει καθηγητής στο University College του Λονδίνου, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, στην Ολλανδία, όπου επί δεκαπέντε χρόνια κατείχε την έδρα του Αγγλο-Αμερικανικού Δικαίου, καίτοι με μερική απασχόληση.

Στο παρελθόν, επίσης, κατείχε την έδρα Francqui στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης. Έχει διδάξει και οργανώσει σεμινάρια σε είκοσι πέντε πανεπιστήμια σε τρεις ηπείρους. Επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία και κατανόηση μεταξύ των διαφόρων νομικών συστημάτων Δικαίου, ο Sir Βασίλειος ίδρυσε (κατά χρονολογική σειρά): το Ινστιτούτο Αγγλο-Αμερικανικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν (το 1987, που εγκαινιάστηκε επισήμως υπό της Α.Β.Υ. του Πρίγκηπος της Ουαλίας), το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (το 1995, που εγκαινιάστηκε επισήμως από τον Γερμανό αντικαγκελάριο Δρ. Κλάους Κίνκελ), το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου στο University College του Λονδίνου (2000) και το Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστεν (2000). Στο τελευταίο φιλοξενείται ο ιστότοπός του, περιέχων μεταφρασμένες τις σπουδαιότερες γερμανικές και γαλλικές αποφάσεις. Συνέβαλε, ακόμη, στη δημιουργία του Κέντρου Έρευνας του Αμερικανικού Δικαίου, που εδράζεται στο Ανώτατο Γαλλικό Δικαστήριο (Cour de Cassation), κατά την περίοδο που υπηρετούσε ως Conseiller Scientifique του προέδρου του Δικαστηρίου, κ. Guy Canivet.

Στην καθηγητική του σταδιοδρομία, ο καθηγητής κ. Μαρκεζίνης έχει εκδώσει (ή συνεκδώσει) τριάντα τέσσερα βιβλία και περισσότερα από εκατόν τριάντα νομικά άρθρα. Έχει, επίσης, γράψει πολιτικά άρθρα στις εφημερίδες Τhe Financial Times, The Guardian και Το Βήμα. Είναι μέλος του Gray’s Inn από το 1991, δικηγορών στο Δικηγορικό Γραφείο Essex Court Chambers, ενώ ανεδείχθη Queen’s Counsel (Q.C.) το 1997 και ειδικεύεται σε διεθνείς υποθέσεις που σχετίζονται με το Δίκαιο των αδικοπραξιών.

Το διδακτικό και καθηγητικό του έργο έχει αναγνωριστεί διεθνώς διά της εκλογής του ως Εταίρου της Βρετανικής Ακαδημίας, Ξένου Εταίρου της Accademia dei Lincei της Ρώμης, της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Βελγίου, της Βασιλικής Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών του Άμστερνταμ και ως Αντεπιστέλλοντος Μέλους του Institute de France (Académie des Sciences Morales et Politiques) και της Ακαδημίας Αθηνών. Είναι, επίσης, μέλος της Ακαδημίας Αμερικανικού Δικαίου (American Law Institute).

Το 2005, του απενεμήθη ο τίτλος του «Sir» από τη Βασίλισσα της Αγγλίας για τις «υπηρεσίες του στις διεθνείς νομικές σχέσεις», ενώ το έργο του στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και η συμβολή του στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση έχει αναγνωριστεί διά της απονομής σ’ αυτόν, από τους προέδρους της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, ανωτάτων διακρίσεων, όπως τα Διάσημα του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας και των Μεγαλοσταύρων του Τάγματος της Αξίας της Γαλλίας και του Τάγματος της Αξίας της Ιταλίας.
___________________________________________________
Βασίλειος Μαρκεζίνης: "Το καλό και το κακό στην Τέχνη και στο Δίκαιο"

ISBN 960-14-2122-Χ - σελ. 424 - τιμή 20,20 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...