Οι Αυτοκρατορίες των Θαλασσών

[ παρουσίαση ]

Το 1521, ο Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, ο ηγέτης της τότε πανίσχυρης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έστειλε το στόλο του να επιτεθεί στο χριστιανικό νησί της Ρόδου. Η επιχείρηση αυτή έμελλε να είναι η απαρχή μιας επικής σύγκρουσης η οποία διήρκεσε εξήντα ολόκληρα χρόνια με μήλον της έριδος τον έλεγχο της Μεσογείου, που τότε ήταν το κέντρο του κόσμου.

Στο βιβλίο αυτό, ο ιστορικός Ρότζερ Κρόουλι καταγράφει τις μακρόχρονες μάχες μεταξύ χριστιανισμού και Ισλάμ για την εξουσία στην Ευρώπη. Από την Κωνσταντινούπολη έως τα Στενά του Γιβραλτάρ, πειρατές, σταυροφόροι και πολεμιστές επιδεικνύουν γενναιότητα και τόλμη, και αγωνίζονται για να επιβιώσουν, να αποφύγουν τη σκλαβιά και τελικά να κυριαρχήσουν. Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν προσωπικότητες που έμειναν στην Ιστορία, όπως ο Μπαρμπαρόσα, ο πειρατής που τρομοκράτησε την Ευρώπη, ο ριψοκίνδυνος αυτοκράτορας Κάρολος Ε΄, οι ιππότες του Αγίου Ιωάννη, οι τελευταίοι των σταυροφόρων, και ο ευφυής χριστιανός ναύαρχος Δον Χουάν της Αυστρίας, ενώ περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια η πολιορκία της Μάλτας, η μάχη για την Κύπρο και η ναυμαχία της Ναυπάκτου, γεγονότα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις μετέπειτα γεωπολιτικές εξελίξεις.

Το βιβλίο αυτό προσφέρει μια παραστατική εικόνα σε ένα κομμάτι της Ιστορίας του κόσμου μας, αλλά συνάμα αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς για τις συγκρούσεις διαφορετικών πολιτισμών ακόμα και στις μέρες μας.

«Το βιβλίο ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ επιβεβαιώνει ότι ο Κρόουλι είναι μέγας γνώστης των πολέμων στη Μεσόγειο από το 1521 έως το 1580. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο. Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης βιώνει τους κινδύνους της θάλασσας και την απογοήτευση ενός Οθωμανού πασά ή ενός πάπα, σαν να λαμβάνει ο ίδιος μέρος στις μάχες που περιγράφονται.» - LITERARY REVIEW

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ρότζερ Κρόουλι γεννήθηκε το 1951 και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Γόνος ναυτικής οικογένειας, έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Μάλτα, όπου και γεννήθηκε το πάθος του για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μεσογείου.

Όταν τελείωσε το σχολείο, πέρασε κάποια καλοκαίρια στην Ελλάδα και, αφότου αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, έζησε για ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη διδάσκοντας αγγλικά. Από τότε δεν έχει σταματήσει να ταξιδεύει στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, ενώ έχει επισκεφθεί το Άγιο Όρος δύο φορές.

Το αποτέλεσμα της αγάπης του για την περιοχή και την ιστορία της είναι δύο βιβλία, τα «Κωνσταντινούπολη 1453» και «Οι αυτοκρατορίες των θαλασσών».

Είναι παντρεμένος και ζει στο Γκλόστερσερ της Αγγλίας.
_____________________________________________
Ρότζερ Κρόουλι: "Οι Αυτοκρατορίες των Θαλασσών - Η τελική μάχη για τη Μεσόγειο (1521-1580): Η πολιορκία της Μάλτας, η ναυμαχία της Ναυπάκτου και η διαμάχη για την κατάκτηση του κέντρου του κόσμου" - Μετάφραση: Παναγιώτα Γκουμέα

ISBN 978-960-453-702-0 - σελ. 432 - τιμή 23,30 ευρώ - έκδοση Απριλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...