Οικονομία & κατασκοπεία - Θεωρία και πράξη

[ παρουσίαση ]

Το βιβλίο αυτό εξετάζει τη σχέση οικονομίας και κατασκοπείας μέσα από την ενδελεχή ανάλυση του φαινομένου της οικονομικής κατασκοπείας και τη σημασία του για τις διεθνείς σχέσεις γενικότερα, και για την οικονομική διπλωματία ειδικότερα.

Βασιζόμενο σε τρεις γνωστικούς πυλώνες, α) Θεωρία Διεθνών Σχέσεων/Θεωρία Στρατηγικής, β) [Διεθνής Πολιτική] Οικονομία/Τεχνολογία και γ) Πληροφόρηση/Κατασκοπεία, παρουσιάζει τις βασικές διαστάσεις της οικονομικής κατασκοπείας (μακροοικονομική κατασκοπεία και μικροοικονομική κατασκοπεία) μέσα από τη μελέτη της πολιτικής πέντε σημαντικών κρατών (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση/Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία) τόσο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου όσο και στη μεταψυχροπολεμική εποχή.

Επίσης, μελετώντας την περίπτωση των ΗΠΑ, αναλύει την οικονομική αντικατασκοπεία, η οποία αποτελεί την τρίτη διάσταση της οικονομικής κατασκοπείας. Η μελέτη της οικονομικής κατασκοπείας δεν εξαντλείται μόνο στην ιστορική και σύγχρονη περιγραφή του φαινομένου, αλλά αποτελεί ένα όχημα για τον έλεγχο των δύο βασικών θεωριών των διεθνών σχέσεων (Πολιτικού Ρεαλισμού Νεορεαλισμού/Νεοφιλελευθερισμού).

Συνδέοντας τη διπλωματία με την κατασκοπεία από τη μία πλευρά, καθώς και τις σπουδές σχετικά με την πληροφόρηση με τη θεωρία διεθνών σχέσεων από την άλλη, ο συγγραφέας επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη θέση και το ρόλο της οικονομικής διπλωματίας και της οικονομικής κατασκοπείας στις διεθνείς σχέσεις.
_______________________________________________
Ιωάννης Κωνσταντόπουλος: «Οικονομία & κατασκοπεία - Θεωρία και πράξη»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...