Ο μεγάλος εκφυλισμός

Τα συμπτώματα της παρακμής είναι παντού γύρω μας σήμερα: η επιβράδυνση της ανάπτυξης, το τεράστιο χρέος, η αύξηση της ανισότητας, η γήρανση του πληθυσμού, οι αντικοινωνικές συμπεριφορές. Τι όμως έχει πάει στραβά;

Η απάντηση, υποστηρίζει ο Niall Ferguson στο βιβλίο αυτό, είναι ότι οι θεσμοί μας –το περίπλοκο πλαίσιο μέσα στο οποίο μια κοινωνία μπορεί να ανθίσει ή να αποτύχει– έχουν εκφυλιστεί. Είναι ο θεσμικός εκφυλισμός που κρύβεται πίσω από την οικονομική στασιμότητα και τη γεωπολιτική υποβάθμιση που την ακολουθεί.

Με χαρακτηριστική ζωντάνια και ιστορική γνώση, ο Ferguson αναλύει όχι μόνο τα αίτια αυτής της στασιμότητας, αλλά και τις βαθιές της συνέπειες. Ο Μεγάλος εκφυλισμός αποτελεί ένα οξυδερκές κατηγορητήριο μιας εποχής αμέλειας και αδιαφορίας.

Ενώ ο αραβικός κόσμος αγωνίζεται να υιοθετήσει τη δημοκρατία και η Κίνα να περάσει από την οικονομική απελευθέρωση στις αρχές του κράτους Δικαίου, οι δυτικές μας κοινωνίες σπαταλούν τη θεσμική κληρονομιά πέντε αιώνων.

Για να σταματήσουμε την κατάρρευση του πολιτισμού μας, προειδοποιεί ο Ferguson, θα χρειαστεί ηρωική ηγεσία και ριζική μεταρρύθμιση.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Niall Ferguson γεννήθηκε το 1964 στη Γλασκόβη της Σκοτίας. Φοίτησε στην Ακαδημία της Γλασκόβης, και στη συνέχεια στην Οξφόρδη, όπου σπούδασε ιστορία και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του.

Σήμερα θεωρείται από τους σημαντικότερους Βρετανούς ιστορικούς και διδάσκει ιστορία στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο London School of Economics.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων Paper and Iron, The House of Rothschild, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στρατιωτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία 1914-1918, Το πλέγμα του πλούτου, Empire, Κολοσσός, Ο πόλεμος στον κόσμο και Η εξέλιξη του χρήματος.

Έχει γράψει και παρουσιάσει έξι επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές ντοκιμαντέρ, μία από τις οποίες, το Civilization, αποτέλεσε τη βάση για το ομότιτλο βιβλίο του.

Από τις Eκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν τα βιβλία Πολιτισμός (έκδ. 2013) και Ο μεγάλος εκφυλισμός (έκδ. 2013).
________________
Niall Ferguson: "Ο μεγάλος εκφυλισμός"  - μετάφραση: Νίκος Ρούσσος

ISBN 9789605690229, σελ. 224, έκδοση Νοέμβριος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...