Το χαμόγελο της Περσεφόνης

[ παρουσίαση ]

Ο θιασώτης του Νίτσε και δημοσιογράφος της Ροδιακής, Στέφανος, κατηγορείται για το φόνο της Εβραίας πόρνης Ραχήλ. Καταζητούμενος από τη φασιστική αστυνομία, βρίσκει καταφύγιο στο μοναστήρι του Πανορμίτη στη Σύμη. Σε έναν από τους μοναχικούς του περιπάτους στο νησί γνωρίζει τη γοητευτική Λαβίνια, μια αρχαιολόγο από την Αυστρία, την οποία και ερωτεύεται παράφορα.

Ποιο ρόλο παίζει αυτή η απολαυστική ιστορική επινόηση στην πραγματική ζωή του Μιχάλη Απόκη, Έλληνα δημοσιογράφου της Νέας Υόρκης; Ποια είναι η εκλεκτική συγγένεια που τον αναγκάζει, αν και στιγματισμένος από το θάνατο, να μαζέψει τις δυνάμεις του και να γυρίσει στην Ελλάδα του 2000 για να διαλευκάνει το μυστηριώδη φόνο της Ρόδου; Τη στιγμή πάντως που πατάει το πόδι του στην Αθήνα, τα «φαντάσματα» του παρελθόντος κάνουν το ρολόι του χρόνου να αφηνιάσει. Τον πηγαίνουν από την ιταλοκρατούμενη Ρόδο στη σύγχρονη Ρώμη, μετά στους δρόμους της Περούτζιας και στις μαγευτικές εξοχές της Ούμπρια, ξανά πίσω στον Πειραιά στις αρχές του αιώνα, στην Κωνσταντινούπολη και, αργότερα, στα εργοστάσια τεκνοποιίας των Ναζί.

Το Χαμόγελο της Περσεφόνης είναι ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα που ανιχνεύει τους μηχανισμούς που οδηγούν το συνήθως εγωκεντρικό άνθρωπο στην αυταπάρνηση. Κατά κάποιο τρόπο είναι η ιστορία του αιώνα που μόλις πέρασε, αλλά και η ιστορία του έρωτα στον αιώνα. Την αφηγείται η φωνή της αυτογνωσίας που χαρίζουν οι εμπειρίες και η φωνή της ελπίδας που τροφοδοτείται από την αγάπη.

Το έργο του συγγραφέα θυμίζει τη μουσική του Μότσαρτ: παρουσιάζει την ίδια δόλια ευκολία για τον αναγνώστη, πίσω από την οποία όμως κρύβεται η ευφυής τεχνική του δημιουργού.

Διαβάστε επίσης του ιδίου (με βιογραφικό του συγγραφέα): "Τόση βροχή για μια απουσία" "Ταξίδι στα Ιεροσόλυμα" "Απονομή δικαιοσύνης" , "Η γάτα του Σρέντινγκερ"
________________________________
Γεράσιμος Θεοδόσης: "Το χαμόγελο της Περσεφόνης"

ISBN 960-14-1285-9 - σελ. 327 - τιμή 14,54 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...