Ο Λαβύρινθος, το σύνδρομο του Σίσυφου και η πολεοδομία

[ εκδήλωση ]

Οι Εκδόσεις Παπαζήση έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Σταύρου Χρ. Τσέτση

Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΣΙΣΥΦΟΥ ΚΑΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ


Σκέψεις για τη ρύ
θμιση χώρου στην Ελλάδα

που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 12.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα (Λεωφόρος Αμαλίας 8, Αθήνα)

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι :

Monica Frassoni, Συν-πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαϊκών Οικολόγων Πρασίνων, τ. συν-πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Οικολόγων Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κώστας Καρτάλης
, Αν. Καθ. Παν/μίου Αθηνών, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων

Σταύρος Δήμας
, Αντιπρόεδρος ΝΔ, τ. Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την συζήτηση θα συντονίσει ο κ.
Μάνος Μπίρης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το κυρίαρχο ερώτημα που απασχολεί τους άμεσα εμπλεκόμενους στους τομείς του αστικού και χωροταξικού σχεδιασμού στη χώρα μας -τους κύριους άξονες της πολεοδομίας, δηλαδή της επιστήμης που πραγματεύεται σε επίπεδο θεωρίας και πρακτικής τη ρύθμιση χώρου και τον προγραμματισμό του αστικού φαινομένου - είναι, εάν αυτή θα ξεφύγει από το σύνδρομο του Σίσυφου.

Κι αυτό δεν είναι παράδοξο, αφού πρωτοβουλίες που ανέλαβε κατά καιρούς η πολιτεία για το σχεδιασμό του χώρου της επικράτειας, με αναντίρρητα και σοβαρές προθέσεις, κατέληξαν σε σχετικά περιορισμένα και όχι μόνιμα αποτελέσματα, έμειναν μετέωρες ή προσέκρουσαν «στις ξέρες της ελληνικής πραγματικότητας». Και όχι σπάνια διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον του ιδίου του κράτους να συρρικνώνεται δραματικά σε «ανώδυνη» ρητορική και ενέργειες περί χωροταξίας, σε αδάπανα ευχολόγια «περί εντάξεως στο Σχέδιο Πόλεως» πολλών. πολλών στρεμμάτων ανά την χώρα και διακηρύξεις, κατά περιόδους πραγματοποιημένες, περί νομιμοποίησης -τακτοποίηση είναι η νέα λεκτική φόρμουλα- αυθαιρέτων.

Η ρύθμιση χώρου κινήθηκε περισσότερο ή λιγότερο στη «λογική» του laissez faire, στη βάση ενός προδήλως ελλιπούς πλαισίου προγραμματισμού και υλοποίησης - σαφή αντανάκλαση της βαρύτητας που απέδιδε σ' αυτή, η πολιτική - τη μόνη αρμόδια που έχει τη δυνατότητα λήψεως αποφάσεων.

Και παρά το γεγονός ότι έχει θεσμοθετηθεί μια κρίσιμη δέσμη για χωρικές παρεμβάσεις και πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού, που δίνουν ορισμένες κατευθύνσεις, ο πυρήνας του αστικού προβλήματος παραμένει. Οι εκφάνσεις μιας χρόνιας πολεοδομικής παθογένειας επιμένουν, οξύνονται, αλλά και εξάγονται και σε μικρότερους οικισμούς και στον εξωαστικό χώρο: δυσλειτουργίες και αντικρουόμενες χρήσεις γης, προβληματική κινητικότητα, ατμοσφαιρική ρύπανση και γενικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα αστικών περιοχών, υποβάθμιση/ ανυπαρξία δημόσιου χώρου, αδιάφορη αστική μορφολογία, τάσεις άλογης περιαστικοποίησης, για να αναφερθούν οι χαρακτηριστικότερες.

Στα ανωτέρω προστίθενται καινούργια στοιχήματα/ προβλήματα: νέες μορφές κοινωνικής διαστρωμάτωσης, περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων, αστική βία, κοινωνικές αναδιατάξεις, συρρίκνωση της απασχόλησης, εγκατάλειψη ολόκληρων βιομηχανικών/ ναυπηγικού χαρακτήρα περιοχών και δημιουργία νέων μορφών αστικών κενών, και πρόσφατα, αντιμετώπιση των δραματικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. ενώ αναδύεται η πρόσκληση της «πόλης με μηδενικές εκπομπές», καθώς και η θωράκιση από τις δυσμενείς επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. που καλούνται να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της πρωταρχικής επιδίωξης για ενδυνάμωση των προσπαθειών για περιφερειακή ανάπτυξη και χωροταξική επανοργάνωση, σε ένα ιδιαίτερα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Είναι σαφώς ώριμες οι συνθήκες διαμόρφωσης μιας συγκροτημένης πολιτικής για το χώρο, σκέψεις για τη διαμόρφωση της οποίας -υπό μορφή αυτοτελών άρθρων- παρατίθενται στο παρόν βιβλίο.

Το βιβλίο προλογίζει η κα Monica Frassoni, Συν-πρόεδρος του Κόμματος του Ευρωπαίων Οικολόγων Πρασίνων.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Σταύρος Τσέτσης είναι Αρχιτέκτονας, (IUAV), Πολεοδόμος/Χωροτάκτης (IUAV), Διδάκτωρ του ΕΜΠ. Από 30ετίας ασχολείται με θέματα αστικού και χωροταξικού σχεδιασμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το διάστημα 1985-1989 εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως συνεργάτης του Προέδρου Επιτροπής Μεταφορών του Σώματος, Από το 1990 παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε Διεθνείς Οργανισμούς, Κεντρική Διοίκηση, Περιφέρειες, Νομαρχίες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Φορείς Διαχείρισης και Προστασίας Περιβάλλοντος και στον Ιδιωτικό τομέα, για ζητήματα αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, χωροταξίας, μεταφορών, καινοτομίας, περιβάλλοντος. Διετέλεσε μεταξύ άλλων, επικεφαλής Τεχνικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων (2005) και Αξιολογητής Περιφερειακού Σκέλους του ΚΠΣ (1992-1994).

Το γραφείο του έχει εκπονήσει σειρά μελετών, ενδεικτικά αναφέρονται: Το Αναπτυξιακό Σχέδιο για τη Δυτική Αττική (1993-1994), το Σχέδιο Αναβάθμισης μέρους του 2ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων (2000-2004), το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και το σχεδιασμό της περιαερολιμενικής περιοχής του Δήμου Σπάτων (1996-1999), τα Επιχειρησιακά Σχέδια Τουριστικής Ανάπτυξης του Δέλτα Πηνειού της Ν.Α. Λάρισας (2003-2004), του Φορέα Διαχείρισης Προστασίας Περιβάλλοντος της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (2007-2008), το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο Δήμου Μυκόνου (2005-2006), τα ΓΠΣ Δήμων Πεταλούδων (2001-2008) και Δήμου Αφάντου (2002-), ενώ είναι σύμβουλος για τον καθορισμό χρήσεων γης και βιώσιμης κινητικότητας στο Δήμο Ροδίων (2008-).

Είναι συγγραφέας 14 βιβλίων -μονογραφίες, επιμέλεια, συμμετοχή σε συλλογικούς τόμους- και έχει δημοσιεύσει 120 και πλέον άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο και σε τεχνικά οικονομικά και ειδικευμένα έντυπα, με αντικείμενο τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη κινητικότητα, τη διαρθρωτική πολιτική της ΕΕ, την κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική στον τομέα των Μεταφορών.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια και έχει κληθεί να δώσει διαλέξεις σε πολλά Πανεπιστήμια, Από το 2005, το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη μορφή της αναδυόμενης αστικότητας, την εποχή της παγκοσμιοποίησης.
__________________________________
Σταύρος Χ. Τσέτσης: "Ο Λαβύρινθος, το σύνδρομο του Σίσυφου και η πολεοδομία"

ISBN 978-960-02-2426-9 - σελ. 209 - τιμή 31,65 ευρώ - έκδοση Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...