Ένας σουλτάνος στο Παλέρμο

Το μυθιστόρημα του πολυσχιδούς Τάρικ Άλι, τέταρτο μέρος της πενταλογίας με θέμα το Ισλάμ, τοποθετείται στο μεσαιωνικό Παλέρμο, μια μουσουλμανική πολιτεία που ανταγωνίζεται σε μέγεθος και λάμψη τη Βαγδάτη και την Κόρδοβα. Βρισκόμαστε στο έτος 1153. Οι Νορμανδοί έχουν καταλάβει τη Σικελία, αλλά στο νησί και την Αυλή κυριαρχεί ο αραβικός πολιτισμός. Ο σουλτάνος Ρουτζάρι (βασιλιάς Ρογήρος) περιστοιχίζεται από Μουσουλμάνους λόγιους, πολλές παλλακίδες και έναν διοικητικό μηχανισμό του οποίου προΐστανται προικισμένοι ευνούχοι.

Στο παρόν σαγηνευτικό μυθιστόρημα, ο Τάρικ Άλι σκιαγραφεί τη ζωή και τους έρωτες του χαρτογράφου του Μεσαίωνα Μουχάμμαντ αλ-Ιντρισί. Διχασμένος ανάμεσα στη στενή φιλία του με τον Σουλτάνο και τους φίλους του, οι οποίοι εγκαταλείπουν το νησί ή προετοιμάζουν εξέγερση κατά της νορμανδικής κυριαρχίας, ο Ιντρισί αναζητά προσωρινή παρηγοριά στο χαρέμι. Εντούτοις, η συναναστροφή του με τους απλούς ανθρώπους του Νότο και της Κατάνης, καθώς και με τον Έμπιστο, αναστατώνει τη συνείδησή του.

Το μυθιστόρημα Ένας σουλτάνος στο Παλέρμο είναι ένα έργο μυθοπλασίας όπου η περηφάνια, η πλεονεξία και η λαγνεία ανακατεύονται με την αντίσταση και την αρχοντιά. Απηχεί ένα παρελθόν που εξακολουθεί να παραμένει ισχυρό ακόμα και σήμερα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Τάρικ Άλι είναι συγγραφέας, πολιτικός σχολιαστής και κινηματογραφιστής. Έχει γράψει περισσότερα από δώδεκα βιβλία που αφορούν την παγκόσμια ιστορία και πολιτική, καθώς και έργα για το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Το πρώτο του μυθιστόρημα της πενταλογίας με θέμα το Ισλάμ, Στον ίσκιο της ροδιάς , τιμήθηκε με το βραβείο Αρχιεπισκόπου Σαν Κλεμέντε του Ινστιτούτου Ροζαλία ντε Κάστρο για το Καλύτερο Ξενόγλωσσο Μυθιστόρημα που δημοσιεύτηκε στην Ισπανία το 1994.

Όλα του τα μυθιστορήματα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Είναι εκδότης του περιοδικού New Left Review και ζει στο Λονδίνο.
________________________________
Τάρικ Άλι: "Ένας σουλτάνος στο Παλέρμο" - μετάφραση: Παλμύρα Ισμυρίδου

ISBN 960-325-640-4 - σελ. 304 - τιμή 19,40 ευρώ - έκδοση 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...