Διπλή άρθρωση

[ παρουσίαση ]

Η «διπλή άρθρωση» είναι η νέα ποιητική συλλογή της Κούλας Αδαλόγλου σε δύο ενότητες που συνομιλούν μεταξύ τους: μια παράσταση και τέσσερις μονόλογοι καταλήγουν σε μηνύματα προς ποικίλους αποδέκτες. Η γραφή ψαύει τις ανθρώπινες σχέσεις, τη φθορά του σώματος, το θάνατο. Μελαγχολικός ή και ελεγειακός τόνος που υπονομεύεται από υπόγειο χιούμορ, μαύρο συχνά, και αυτο-σαρκασμό. Μαζί με τον υπαρξιακό, ο κοινωνικός προβληματισμός σταθερή μουσική υπόκρουση.

«Φαντάσου λέει να ζω με υποκατάστατα.

Υποκατάστατο ασβεστίου.
Υποκατάστατο του καρναβαλιού της Βενετίας -
μάσκες στον τοίχο της Comedia del arte.
Υποκατάστατο του έρωτα -
η συνουσία του ορού με τη φλέβα μου.
Υποκατάστατο ζωής
η ζωή που ζω;»

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Κούλα Αδαλόγλου γεννήθηκε στη Βέροια το 1953. Σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πήρε Mεταπτυχιακό στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και διδακτορικό δίπλωμα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων. Από το 2007 είναι Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Αποτελεί μέλος της συγγραφικής ομάδας των βιβλίων «Έκφραση /Έκθεση», που εισήγαγαν την επικοινωνιακή γλωσσική διδασκαλία στο Λύκειο.

Εργάζεται ερευνητικά σε θέματα που αφορούν τη διδασκαλία της γλώσσας και την αξιολόγηση της γλωσσικής ικανότητας των μαθητών. Το βιβλίο της «Η γραπτή έκφραση των μαθητών» (εκδ. Κέδρος, 2007) είναι απόληξη μακροχρόνιας ερευνητικής ενασχόλησης.

Αφηγήματα και κριτικά σημειώματά της για σύγχρονους λογοτέχνες έχουν δημοσιευτεί σε γνωστά περιοδικά. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές: "Καταγραφές", Θεσσαλονίκη 1982, "Στο μεταίχμιο", Θεσσαλονίκη 1992, "Δύο ελεγείες και μία ωδή", εκδ. Τραμάκια, 1996, "Μαθητεία στην αναμονή", εκδ. Τραμάκια, 2001. Ανθολόγηση ποιημάτων της έγινε στο περιοδικό της Λευκωσίας «Ακτή», από τη Δέσποινα Νικολάου, στο ένθετο «Ελληνομουσείον», τεύχ. 68, φθινόπωρο 2006.
_________________________________________________
Κούλα Αδαλόγλου: "Διπλή άρθρωση"

ISBN 978-960-6748-53-0 - τιμή 10 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...