Μορφές και σκιές από το θέατρο

Το λεύκωμα εκδόθηκε με την ευκαιρία της φωτογραφικής έκθεσης του Κώστα Ορδόλη στο Φεστιβάλ Αθηνών (Ιούνιος - Ιούλιος 2009) και στη Photobiennale 2010 / 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση, Θεσσαλονίκη (Απρίλιος - Μάιος 2010).

«Οι φωτογραφίες του Κώστα είναι απλώς φωτογραφίες σωμάτων ή/και προσώπων; Όπως τις βλέπω, αισθάνομαι την ένταση που πηγάζει από την αλληλεπίδραση των σωμάτων/προσώπων με το περιβάλλον τους: το φόντο τους, όποιο κι αν είναι αυτό – αντικείμενα, ρούχα, άλλα σώματα, κίνηση, φως και σκιά. Δεν είναι μόνα τους: βρίσκονται σε μια κατάσταση αντιπαράθεσης, αντίθεσης και καταφυγής προς και από τα άλλα στοιχεία που είναι παρόντα και, πάνω απ’ όλα, προς τα φυσικά όρια της φωτογραφίας· προς το κυριολεκτικό κάδρο τους. Δεν είναι ποτέ απομονωμένα, αλλά σε μια διαλεκτική σχέση –εύκολη ή δύσκολη, γλυκιά ή πικρή, αρμονική ή βίαιη…– με έναν πολύ περιορισμένο αριθμό «άλλων πραγμάτων». Υπό αυτή την έννοια, ο Κώστας είναι πολύ ακριβής ως προς το τι συνιστά η ματιά του: πάντα πολύ έντονη και δραματική, μετουσιώνει τον εσώτατο πυρήνα της ίδιας της ματιάς/ του κάδρου/ της σύνθεσης: την ένταση μεταξύ καθαρού και σκοτεινού, φωτεινού και σκιασμένου, γεμάτου και άδειου, κέντρου και περιφέρειας… Πρόκειται για μια προσέγγιση θεμελιώδη στις ανθρώπινες αναζητήσεις και βλέψεις.» - Paco Marco, φωτογράφος, διδάσκει φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Jaume I Καστεγιόν, Ισπανία

«Εκείνο που συναγωνίζεται εδώ την παντοδυναμία της σκιάς, είναι αυτό που δίνει στην εικόνα το χαρακτήρα μιας δομικής ανεπισημότητας: απουσιάζει σε τέτοιο σημείο το «στήσιμο», το «στημένο», το «ποζάτο», ώστε, ανά πάσα στιγμή, ανά πάσα αποτύπωση, εκπέμπεται μια αδιακρισία εκ μέρους του φωτογράφου, συγχρόνως ευγενής και προκλητική, λες και η αποτύπωση της κάθε στιγμής ενός προσώπου , ενός σώματος ή ενός χώρου, είναι το αποτέλεσμα μιας ενδόμυχης επιλογής, μιας αναιδούς διείσδυσης, οι οποίες δεν στοχεύουν στην καλλιέπεια ή στο καλώς έχειν αλλά στην ουσία, δηλαδή σε μια φαινομενικώς ασημαντότητα που άλλους θα τους άφηνε αδιάφορους αλλά που τον Κώστα Ορδόλη τον κινητοποιεί να την συλλάβει επειδή σ’ αυτήν βλέπει το ταπεινό και το αφανές, που συνήθως περνούν απαρατήρητα και χάνονται, και με τις δύο έννοιες, επειδή εκ πρώτης όψεως δεν τραβούν το μάτι.
Το μάτι του φωτογράφου εδώ λειτουργεί πάντα εκ πρώτης όψεως, γι αυτό και έχει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.»
- Δημήτρης Δημητριάδης

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη


Ο Κώστας Ορδόλης φωτογραφίζει περίπου εικοσιπέντε χρόνια, κυρίως σε ασπρόμαυρο αρνητικό φιλμ. Την περίοδο 1990-1996 εργάστηκε επαγγελματικά για περιοδικά και άλλα έντυπα της εποχής επανεισάγοντας την ασπρόμαυρη φωτογραφία στο ρεπορτάζ και στην καταγραφή της νυχτερινής ζωής της Αθήνας. Φωτογραφίζει θέατρο περίπου είκοσι χρόνια, καλύπτοντας κάποιες από τις πιο σημαντικές σκηνές της Αθήνας. Μια περίοδο ασχολήθηκε με επιμέλεια φωτογραφικών εκδόσεων και εκθέσεων, με πιο σημαντική την έκθεση 11 Ελλήνων φωτογράφων για το ΑΙΓΑΙΟ που φιλοξενήθηκε σε πολλές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Έχει εκδώσει πέντε φωτογραφικά λευκώματα και έχει εκθέσει δουλειά του στην Ελλάδα και κυρίως στην Ευρώπη. Έχει σπουδάσει Οικονομικά στην Αθήνα και Μάρκετινγκ στον Καναδά, και εργάζεται ως βοηθός Διευθυντής Πωλήσεων στη ΔΕΗ.
____________________________________________
Κώστας Ορδόλης: "Μορφές και σκιές από το θέατρο"

Συνέκδοση εκδόσεων ΑΓΡΑ, Φεστιβάλ Αθηνών, Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

ISBN 978-960-325-831-5 - σελ. 168 - τιμή 30,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...