Η ονειρική ζωή του Σουχάνοφ

«Και σκέφτηκα, πως ναι, είχες δίκιο εκείνη τη μέρα, ο κόσμος είναι πραγματικά σκοτεινός και αμαθής, έτσι όπως ήταν την εποχή του Ρουμπλιόφ, όμως (…) με όλες τις αδικίες και τη φρίκη και τη βλακεία, η ομορφιά πάντα επιβιώνει και δε θα υπάρξει ποτέ ανώτερη αποστολή απ’ το να κάνουμε τον κόσμο πλουσιότερο και πιο αγνό προσθέτοντας περισσότερη ομορφιά, κάνοντας ακόμα κι έναν άνθρωπο να κλάψει σαν παιδί στα πενήντα τρία του χρόνια».

Εδώ και χρόνια, ο Ανατόλι Σουχάνοφ προσανατολίζει την σοβιετική τέχνη μακριά από τις διεφθαρμένες επιδράσεις της Δύσης, λογοκρίνει καλλιτέχνες και καταδικάζει κινήματα που υπηρετούν τον καπιταλισμό.

Ως κριτικός τέχνης απέκτησε την αμέριστη αποδοχή των συντρόφων του, την ασφάλεια της θέσης ενός ανώτερου κρατικού υπαλλήλου και μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή. Ο Σουχάνοφ έχει ξεχάσει πως κάποτε ήταν ένας ταλαντούχος πρωτοποριακός ζωγράφος. Παλιότερα δημιουργούσε τέχνη, σήμερα τη λογοκρίνει.

Καθώς η περεστρόικα αλλάζει τις αυστηρές δομές του Κρεμλίνου, ο τέλειος κόσμος του Σουχάνοφ κλονίζεται. Απωθημένες εικόνες και μνήμες έρχονται να ταράξουν τα θεμέλια της επιτυχημένης ζωής του. Παράξενα όνειρα εισβάλλουν στην πραγματικότητα και απειλούν να καταστρέψουν όσα κατέκτησε θυσιάζοντας τα νεανικά καλλιτεχνικά του οράματα.

«Στο εκπληκτικό μυθιστόρημα της Γκρούσιν ζωντανεύει η άσβεστη φλόγα της ρωσικής λογοτεχνίας.» - Telegraph

«Η Όλγα Γκρούσιν μας υπενθυμίζει τα στοιχεία εκείνα που ανέδειξαν τον Ρωσικό πολιτισμό και το μυθιστόρημά της πραγματεύεται ακριβώς αυτό: τη σημασία και τη δύναμη του Ταλέντου.» - Τhe Independent

Διαβάστε την κριτική του All Superior Books εδώ.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Όλγα Γκρούσιν (Olga Grushin) γεννήθηκε το 1971 στη Μόσχα και έζησε στην Πράγα μέχρι τα δέκα της χρόνια. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν και δημοσιογραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Το 1989 αναχώρησε για τις ΗΠΑ. Εργάστηκε ως ερευνήτρια και μεταφράστρια στο Κέντρο Κάρτερ και ως επιμελήτρια στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το 2002 έγινε πολίτης των ΗΠΑ και σήμερα ζει στην Ουάσινγκτον με την οικογένεια της.

Το περιοδικό Granta την κατέταξε ανάμεσα στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους Αμερικανούς συγγραφείς του 2007. "Η ονειρική ζωή του Σουχάνοφ", το πρώτο μυθιστόρημα της Γκρούσιν, απέσπασε πολλά βραβεία και διακρίσεις. Ανάμεσα τους το NYPL Young Lions Award 2007 και το βραβείο του καλύτερου βιβλίου της χρονιάς από τους ΝΥ Times.

Το μυθιστόρημα έχει ήδη μεταφραστεί σε δεκατρείς γλώσσες.
_______________________________________
Όλγα Γκρούσιν (Olga Grushin): «Η ονειρική ζωή του Σουχάνοφ» - μετάφραση: Κίρα Σίνου

(Λεπτομερέστερο και ενδιαφέρον βιογραφικό της μεταφράστριας μπορείτε να βρείτε στο: "Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ" )

ISBN 978-960-6715-35-8 - σελ. 408 - τιμή 19,00 ευρώ - έκδοση 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...