Μέρες Αλεξάνδρειας

Στην  Αλεξάνδρεια των αρχών του εικοστού αιώνα η πολυγλωσσία της καθημερινότητας, το πολυφυλετικό πανηγύρι, ο γρήγορος πλουτισμός αλλά και η εξίσου αιφνίδια πτώση έχουν τους δικούς τους κανόνες, τους οποίους οι Αλεξανδρινοί γνωρίζουν καλά.

Κάπου στο βάθος προβάλλει η Ιστορία: δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η Ευρώπη του μεσοπολέμου, οι εθνικές συμφορές στη Μεσόγειο, η πτώση των ναυτικών αυτοκρατοριών, η έξαρση του εθνικισμού.

Μια οικογένεια Ελλήνων καπνοβιομηχάνων ζει το μικρό της θαύμα με φόντο την ελληνική παροικία της πόλης. Η μοίρα της δένεται ανεπίλυτα με τον Λιβανέζο Ελιάς Χούρι και τη Γαλλο-Ελβετίδα Υβέτ Σαντόν. Ιστορίες εμπορίου, πολιτικής, έρωτα και κατασκοπείας. Κάθε άνθρωπος της διασποράς έχει την ιστορία του, την οποία είναι πάντα πρόθυμος να διηγηθεί, παραλείποντας ωστόσο συχνά ένα μικρό μυστικό.

Από την  Κωνσταντινούπολη ως τη Μασσαλία και  από το Παρίσι ως τη Βιέννη ο κοσμοπολιτισμός  δίνει τη δική του παράσταση. Όμως έρχεται η στιγμή που τα φώτα χαμηλώνουν στην Αλεξάνδρεια και η πόλη βυθίζεται αργά αλλά σταθερά στο σκοτάδι της παρακμής.

“Με το μυθιστόρημα αυτό έχει κανείς την εντύπωση πως μεταπηδά νοερά  σε ένα ποίημα του  Καβάφη και ξαναβρίσκει  τα εξωτικά αρώματα που αποστάζει ο Ντάρελ στο περίφημο Αλεξανδρινό Κουαρτέτο… Κοσμοπολίτικη, πολυφυλετική, η Αλεξάνδρεια της εποχής εκείνης υπήρξε πρότυπο αρμονικής συνύπαρξης λαών και θρησκειών, και ο Δημήτρης Στεφανάκης τής αφιερώνει ένα υπέροχο βιβλίο…” - Περιοδικό LA VIE

“Ο  Δημήτρης Στεφανάκης καταφέρνει να συλλάβει «την ψυχή ενός κόσμου χαμένου από καιρό» και το μυθιστόρημά του αποτελεί μοναδική πρόσκληση για να ταξιδέψει κανείς.” - Περιοδικό LA VIE

Λίγα λόγια για τον συγγραφέ

Ο Δημήτρης Στεφανάκης γεννήθηκε το 1961. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Έχει μεταφράσει έργα των Σολ Μπέλοου, Ε. Μ. Φόρστερ, Γιόζεφ Μπρόντσκι και Προσπέρ Μεριμέ.
Το ΜΕΡΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2007 και έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από τους κριτικούς λογοτεχνίας και το αναγνωστικό κοινό. Πρόσφατα εκδόθηκε στα γαλλικά σημειώνοντας τόσο μεγάλη επιτυχία, ώστε τιμήθηκε με το Prix Μéditerranée Étranger, ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ισπανικά.
________________________
Δημήτρης Στεφανάκης: "Μέρες Αλεξάνδρειας"

ΙSBN 978-960-496-380-5 - σελ.736 - τιμή 19,90 ευρώ - έκδοση Ιουνίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...