Ο μαγικός αυλός του Ορφέα

[ παρουσίαση ]

Δέκα μελετήματα για την όπερα και το μουσικό θέατρο: Ποιητικοί και δραματικοί μύθοι στην πορεία και την εμφάνισή τους στην οπερατική και τη μουσικοθεατρική σκηνή. Από τα θεωρητικά της όπερας και τη συζήτηση για τους λυρικούς πρωταγωνιστές, στα ιστορικά, με τη μεταρρύθμιση της όπερας από τον Gluck κατά τον 18ο αιώνα και από εκεί στις όπερες και τα μουσικοθεατρικά έργα του Μozart.

Στη συνέχεια, τα ιστορικά και θεωρητικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής οπερέττας, και παρακάτω, η ανανέωση της όπερας στη Γερμανία κατά τον μεσοπόλεμο. Οι σχέσεις της ευρωπαϊκής όπερας με τα αφροαμερικάνικα μουσικοθεατρικά ιδιώματα και τα κορυφαία αντίστοιχα έργα. Οι δύο πιο σημαντικές όπερες των Brecht - Weill και αυτές του Alban Berg, βασισμένες σε θεατρικά έργα των Buchner και Wedekind.

Στη συνέχεια, ο οπερατικός νεοκλασσικισμός και οι αντιπροσωπευτικές, βασισμένες στην αρχαία ελληνική τραγωδία, όπερες του 20ού αιώνα. Τα ιστορικά, τα θεωρητικά χαρακτηριστικά και η γένεση του μιούζικαλ, το κορυφαίο "West Side Story" και η προέλευσή του από το "Ρωμαίος και Ιουλιέττα" του Σαίξπηρ. Τέλος, οι "Μελοδραματικοί και μουσικο-σκηνικοί κώδικες στον 20ό αιώνα": μια σύνοψη - παρουσίαση των νεότερων και σύγχρονων τάσεων της όπερας και του μουσικού θεάτρου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Μηνάς Ίωνος Αλεξιάδης είναι διπλωματούχος σύνθεσης του πανεπιστημίου Robert Schumann του Ντύσσελντορφ, πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί διεθνώς, έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς, έχουν δισκογραφηθεί σε 21 συνολικά δίσκους βινυλίου και CD σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Αγγλία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα.

Έχει συνθέσει όπερες και μουσικοθεατρικά έργα ("Viva la Vida / Frida Kahlo" και σε δικά του κείμενα "Το Μυστικό των Ποταμών" και "Η Αρπαγή της Ηνωμένης Ευρώπης"), μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, μουσική για μπαλέτο, για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Από το 1989 εκλέγεται ως μέλος του Δ.Σ. (τώρα Β` Αντιπρόεδρος) της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Το 2002-2006 ήταν μέλος του Δ.Σ. και γενικός γραμματεύς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 2003 εξεδόθη η μονογραφία του "Η Ιστορία του Στρατιώτη: Μορφή, περιεχόμενο και ανάλυση της μουσικής του Igor Stravinsky" (εκδόσεις Φ. Νάκας).

Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια, άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, σε μουσικολογικές, θεατρολογικές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις και πρακτικά συνεδρίων.

Το 2010 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει τα μαθήματα Όπερας και Μουσικού θεάτρου.
_____________________________
Μηνάς Ι. Αλεξιάδης: "Ο μαγικός αυλός του Ορφέα"

ISBN 978-960-02-2448-1 - σελ. 414 - τιμή 26,25 ευρώ - έκδοση Οκτωβρίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...