Στην κόψη του χορταριού

[ παρουσίαση ]

Ο Αδόλφος Χίτλερ δεν πέθανε το 1945. Οι ναζιστές κατέχουν όλη την Ευρώπη και σκοπεύουν να κατακτήσουν και να υποδουλώσουν τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Φύρερ διασχίζει τον ωκεανό και κατευθύνεται, αμείλικτα, προς την κατάκτηση της Νέας Υόρκης, πρώτο βήμα του καινούργιου του στόχου.

Στο αμπάρι του πλοίου του μεταφέρει αιχμάλωτο τον άνθρωπο που τον έχει αψηφήσει εξοργιστικά, τον ηθοποιό που τον ταπείνωσε και που μισεί: τον Τσάρλι Τσάπλιν. Πολλές δεκαετίες νωρίτερα, ένα άλλο καράβι, το "Ιζέρ", αναχωρεί με τον ίδιο προορισμό, αλλά με έναν διαφορετικό σκοπό: στα έγκατά του μεταφέρει τεμαχισμένο το άγαλμα της ελευθερίας. Μέσα του, κρυμμένος, ο Ολιβιέ Λεγκράν, ένας Γάλλος λαθρομενατάστης, αναζητά μια καινούργια ζωή με ένα λαθραίο ταξίδι, κρυμμένος μέσα στην Ελευθερία. Όταν το ναζιστικό πλοίο κατακτά το λιμάνι της Νέας Υόρκης, οι δυο ιστορίες αλληλοδιαπλέκονται.

Ο ήδη γέροντας Ολιβιέ, ο Τσάπλιν και ο Μεγάλος Δικτάτορας λειτουργούν διαδραστικά στους δρόμους του Μανχάταν, όπου θα αντιπαρατάξουν τις μικρές ιστορίες τους στην Ιστορία των βιβλίων. Όλοι, επιδιώκοντας την επιβίωσή τους, θέλουν να αποκτήσουν τον ρόλο τους και τη θέση τους στον κόσμο.

Ο Αρκαΐτς Κάνο παρουσιάζει έναν μύθο γεμάτο αναφορές στον κινηματογράφο και στη λογοτεχνία. Με αφήγηση γοργή και ευλύγιστη, ο συγγραφέας στοχάζεται αναφορικά με τη μοναξιά, την αξία του λόγου και της ελευθερίας· παίζει με την πιθανότητα των απίθανων κόσμων, αναμειγνύοντας στην εντέλεια τον οξύ στοχασμό με τον ποιητικό τόνο που τον συμπληρώνει.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αρκαΐτς Κάνο γεννήθηκε στη Λασάρτε (Γκιπούθκοα) το 1975.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου UPV του Σαν Σεμπαστιάν και ξεκίνησε τη λογοτεχνική του σταδιοδρομία με τη δημιουργία του συλλογικού έργου "Lubaki Banda", το 1993.

Έχει δημοσιεύσει ποίηση, όπως το "Kea behelainopean bezala" (1994), μυθιστορήματα όπως το "Beluna jazz" (1996) και το "Pasaia blues" (1999), μια ανθολογία διηγημάτων ("Enseres de ortopedia inutil, 2002), και το "El puente desalinado" (2003), ένα βιβλίο με λογοτεχνικά χρονικά της Νέας Υόρκης. Είναι τακτικός συνεργάτης διαφόρων εφημερίδων της Χώρας των Βάσκων.
________________________________
Αρκαΐτς Κάνο: "Στην κόψη του χορταριού" - μετάφραση: Στράτος Ιωαννίδης

ISBN 978-960-392-121-9 - σελ. 149 - τιμή 14,14 ευρώ - έκδοση Απριλίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...