Μια βραδιά όπου τα... όνειρα συμφώνησαν!

Αυτοβιογραφία της γενιάς μας και συγχρόνως επιτομή της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. 

Έτσι περιέγραψε ο Ηλίας Νικολακόπουλος του νέο μυθιστόρημα του Νίκου Θέμελη -το έβδομο στη σειρά- με τίτλο "Η συμφωνία των ονείρων", το οποίο παρουσιάστηκε χτες Δευτέρα, 22 Νομεβρίου στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη.

Θαυμαστές, πιστοί αναγνώστες και καρδιακοί φίλοι από τον χώρο της λογοτεχνίας (Άλκη Ζέη, Γιάννης Κοντός, Μένης Κουμανταρέας, Γιώργος Συμπάρδης κ.ά.), της πανεπιστημιακής κοινότητας (Νίκος Αλιβιζάτος, Αλέξης Δημαράς, Θάλεια Δραγώνα, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Χριστίνα Ντουνιά κ.ά.) και της πολιτικής (Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Φλωρίδης, Τηλέμαχος Χυτήρης κ.ά.) είχαν κατακλύσει την αίθουσα για να τιμήσουν τον γνωστό συγγραφέα.

Ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη κ. Άγγελος Δεληβορριάς και ο εκδότης κ. Νώντας Παπαγεωργίου καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους που τίμησαν για άλλη μια φορά με την παρουσία τους τον Νίκο Θέμελη, έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους πεζογράφους.
Όπως ανέφερε ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που ήταν ο ένας από τους δύο ομιλητές και πήρε πρώτος τον λόγο, η γιαγιά Μαριάνθη, η βασική ηρωίδα του βιβλίου, είναι η μαμά Ελλάδα. 

Η Άννα Φραγκουδάκη, κοινωνιολόγος της εκπαίδευσης και Ομότιμη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης του Παν/μίου Αθηνών, πήρε τη σκυτάλη και επισήμανε πως για πρώτη φορά σε βιβλίο του Νίκου Θέμελη η ψυχανάλυση κλείνει το μάτι στον αναγνώστη και επιπλέον σε όλο το μυθιστόρημα η πολιτική πρωτοστατεί μέσα από την καθημερινή ζωή των ηρώων. Και οι δύο ομιλητές συσχέτισαν το μυθιστόρημα του Νίκου Θέμελη με τα διηγήματα του Δημήτρη Χατζή.

Στη συνέχεια ο ίδιος ο συγγραφέας διάβασε με μοναδικό τρόπο αποσπάσματα από το βιβλίο και δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό. Ο ίδιος εξομολογήθηκε πως η αξία της δικαιοσύνης είναι εκείνη που πρωταγωνιστεί πίσω από τα πρόσωπα του μυθιστορήματος και η μη απόδοσή της είναι κάτι που τον αγγίζει πάρα πολύ σε οποιαδήποτε μορφή της. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Το τραύμα της μη απόδοσης δικαιοσύνης αιμορραγεί ακόμη και οι άνθρωποι φτάνουν κάποια στιγμή στα όρια του πολιτισμού τους».
Η βραδιά έκλεισε με θερμό χειροκρότημα και ο Νίκος Θέμελης υπέγραψε πολλά βιβλία στους αναγνώστες.

Διαβάστε επίσης: "Η συμφωνία των ονείρων"
________________________
φωτογραφίες: Σπύρος Δ. Κατωπόδης, τηλ. 803174

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...