Άξενος Πόντος

[ παρουσίαση ]

Α-ξενος πόντος (=αφιλόξενος πόντος) ή Μαύρη Θάλασσα ήταν η αρχαία ονομασία του γνωστού σε εμάς Εύξεινου Πόντου. Ο Α-ξενος Πόντος απαντά πρώτη φορά στον Πίνδαρο τον 5ο αι . Ο Πόντος είχε χαρακτηριστεί έτσι λόγω της τρικυμιώδους και άγριας θάλασσας που δυσχέραινε τη διάπλευση των πλοίων. Προκειμένου να περιοριστεί η αρνητική χροιά της λέξης και να αποδυναμωθεί το δυσοίωνο μήνυμα, η ονομασία του μετατράπηκε κατ' ευφημισμόν (αντικατάσταση μιας λέξης ή φράσης με μια άλλη λιγότερο αρνητική) σε Εύξεινο Πόντο, όταν αποίκισαν για πρώτη φορά τις ακτές του οι Μιλήσιοι, καθιστώντας τες μέρος του ελληνικού πολιτισμού.

Πόσο ά-ξενος μπορεί να είναι ο Πόντος για την ηρωίδα του μυθιστορήματος; Ποια είναι η Η Κάτια, μια Ελληνίδα από την Οδησσό, σύζυγος Ρώσου πρίγκιπα, που ζει στην Αγία Πετρούπολη, στο περιβάλλον του τσάρου Νικόλαου Β΄; Ερωτεύεται, όμως, παράφορα ένα νέο Έλληνα από τον Πόντο και τον ακολουθεί στο δρόμο της επανάστασης.

Η λάμψη, το μεγαλείο και ο πλούτος των τσάρων εναλλάσσονται με δυνατό πάθος, έντονα συναισθήματα κι ένα μοιραίο έρωτα, που μας οδηγούν σε ανεπανάληπτες ιστορικές ώρες, κατά τις οποίες ξεσηκώθηκαν πλήθη ανθρώπων. Πριγκιπικά σαλόνια, χοροί και αμύθητης αξίας κοσμήματα έρχονται σε αντίθεση με τα εργατικά κινήματα. Ταξιδεύουμε σε χιονισμένα τοπία με τρόικες και έλκηθρα, τη στιγμή που τα τρένα των επαναστατών διασχίζουν την αχανή Ρωσία. Ύστερα φτάνουμε στην Ελλάδα του 1920 και σιγά σιγά, με την πάροδο των χρόνων, οδηγούμαστε στο σήμερα.

Τώρα, μια νέα Ελληνίδα ιδιοκτήτρια εμπορικών καταστημάτων πηγαίνει στη σύγχρονη Αγία Πετρούπολη για να ανοίξει σαλόνι μόδας. Η νέα επιχειρηματίας επιστρέφει στο σπίτι όπου έζησε η προγιαγιά της, για να ζήσει στιγμές αγωνίας αλλά και αγάπης. Ποια θα είναι η σχέση της με τον ιδιοκτήτη της μεγαλύτερης ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας στη Ρωσία; Τι ανακαλύπτουν ο Άλκης και η Ξένια, δύο νεαροί αρχιτέκτονες, ώστε να πέσουν θύματα απαγωγής; Ποιοι τους κυνηγούν; Ποιο μυστικό κρύβεται στα υπόγεια του μεγάρου;

Δυνατό ρομάντζο και μια σύγχρονη περιπέτεια δένουν μαζί σ' έναν κρίκο τη Ρωσία, τον Πόντο, την Ελλάδα, τότε και τώρα.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς


Ο Γιάννης και η Μαρίνα Αλεξάνδρου γεννήθηκαν στην Αθήνα, το 1943 και το 1949 αντίστοιχα. Μόλις παντρεύτηκαν, ξεκίνησαν την τεχνική εταιρεία που έχουν και εργάζονται μαζί μέχρι σήμερα. Ο γιος τους είναι δεκατριών ετών. Ο Γιάννης σπούδασε μηχανολόγος ηλεκτρολόγος στο Πολυτεχνείο του 'Ααχεν στη Γερμανία και έκανε διδακτορικό σε αυτοματισμούς στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Μιλάει γερμανικά, ιταλικά, γαλλικά και αγγλικά.

Η Μαρίνα σπούδασε διακόσμηση στη σχολή Βακαλό Αθηνών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μιλάνου. Εργάζεται στις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας τους είκοσι πέντε χρόνια. Μιλάει γαλλικά και ιταλικά. Το όνομα Αλεξάνδρου είναι ψευδώνυμο. Εδώ και λίγα χρόνια είναι συγγραφικό ζευγάρι με τον Γιάννη Αλεξάνδρου.

Το πρώτο τους μυθιστόρημα, Το Μυστικό της Ερήμου, κυκλοφόρησε το 1996, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Το Απλά Σ' Αγαπώ είναι το δεύτερο βιβλίο που εκδίδουν. 'Αλλα δύο μυθιστορήματα βρίσκονται στο στάδιο της συγγραφής.
_________________________________________________________
Γιάννης & Μαρίνα Αλεξάνδρου: "Άξενος Πόντος"

ISBN 978-960-14-1994-7 - σελ. 448 - τιμή 17,10 ευρώ - έκδοση 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...