Το πρόσωπο του σημερινού κόσμου

[ παρουσίαση ]

"Ζούμε σε μιαν εποχή όπου η παγκοσμιοποίηση έχει απλώσει σε όλο τον κόσμο το διαδίκτυο, αλλά και το δίχτυ της πολιτικής του τρόμου – κρατικού, θρησκευτικού και ιδεολογικού. Σε μιαν εποχή που φανέρωσε ότι η πεποίθηση πως η αυτορρύθμιση (auto-regulation) της αγοράς επιλύει όλα τα κοινωνικά ζητήματα είναι μύθος, αντίστοιχος του παλιού δόγματος που δεχόταν πως τα προβλήματα επιλύονται μόνον από το παντοδύναμο κράτος. Ζούμε συνεπώς σε μιαν εποχή που αποκάλυψε όσο καμιά άλλη τη ρευστότητα των πραγμάτων. Κι αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε καθηλωμένοι σε μιαν άποψη που διαμορφώσαμε κάποτε. Έχουμε ανάγκη για συνεχή επανεξέταση των απόψεών μας.
Αυτή η επανεξέταση με οδήγησε στην απόφαση να εκδώσω αυτό το βιβλίο, λαβαίνοντας υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις. Δεν πιστεύω ότι η πολιτική μπορε
ί να είναι σήμερα προϊόν ιδεολογιών, αλλά τρέξιμο προς δύο κατευθύνσεις: πρώτον να προλάβεις να ανακουφίσεις όσους σε χρειάζονται απολύτως και επειγόντως, και δεύτερον να προλάβεις να σημάνεις συναγερμό, να δείξεις στον πολίτη τον κίνδυνο που παραμονεύει.

Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το αύριο. Το έχουμε όλοι ανάγκη. Το δικαιούμαστε. Με τον όρο όμως ότι δεν ταυτίζουμε την αισιοδοξία με την αμεριμνησία. Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνα τους, δεν λύνονται από άλλους και δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε."

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Γιος του Μιχάλη και της Ελισσάβετ Χατζηγάκη, ο Σωτήρης Χατζηγάκης γεννήθηκε το 1944 στα Τρίκαλα. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και την Αγγλία στις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες (1971-1974). Γόνος οικογενείας με μακρόχρονη πολιτική παράδοση και συμμετοχή στα κοινά, προσφέροντας στη χώρα υπουργούς, βουλευτές, γερουσιαστές, νομάρχες, δημάρχους, από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας ως τις μέρες μας, είναι εξάδελφος του ευπατρίδη πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ, Προέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Εντάχθηκε στη Ν.Δ. από την ίδρυσή της και το 1974 αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική, οπότε και εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής σε ηλικία 28 ετών. Επανεκλέγεται με το ίδιο κόμμα σε δέκα εκλογικές περιόδους, δηλαδή το 1977, το 1981, το 1985, τον Ιούνιο του 1989, τον Οκτώβριο του 1989, το 1990, το 1993, το 2000, το 2004 και το 2007. Το 1979 εξελέγη μέλος της Πρώτης Διοικούσας (Κεντρικής) Επιτροπής του κόμματος. Τον Ιούνιο του 1989 διορίστηκε για πρώτη φορά υπουργός (αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Τζαννετάκη). Διετέλεσε υπουργός στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στα υπουργεία Εμπορίου (1990) και Γεωργίας (1991-1992). Το 2004 εκλέχθηκε Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Μετά τις εκλογές του 2007 ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από τον Ιανουάριο του 2009 είναι υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγγραφέας άρθρων, μελετών και βιβλίων πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού περιεχομένου, με δημοσιεύσεις σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά, δεν έπαψε να συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια και κοινοβουλευτικές αποστολές. Υπήρξε μέλος της μόνιμης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), κατά τη δεκαετία του 1980, και μόνιμο μέλος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ.

Οι τίτλοι των βιβλίων του είναι: Ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας, μελέτη (αυτοέκδοση, 1976), Με τόλμη, συλλογή άρθρων και μελετών (αυτοέκδοση, 1979), Ημερολόγιο Κίνας 1978 (αυτοέκδοση, 1980), Ιδεολογία του μεσαίου χώρου, μελέτη (αυτοέκδοση, 1981), Η δύση του πασοκικού μύθου (Εκδ. Ελληνική Ευρωεκδοτική, 1988), Κοινωνικός Φιλελευθερισμός (Εκδ. Ελληνική Ευρωεκδοτική, 1989), Χωρίς συμβιβασμούς (Εκδ. Λαβύρινθος, 1996), Ανατροπή (Εκδ. Καστανιώτη, 1999), Η ελληνική ταυτότητα στη «Νέα Τάξη» (Εκδ. Καστανιώτη, 2002), Ώρα μηδέν για τους Έλληνες αγρότες (Εκδ. Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, 2004), Ευρώπη και Παγκοσμιοποίηση, τ. Α΄ και τ. Β΄ (Εκδ. Καστανιώτη, 2007).

Είναι παντρεμένος με τη Μιρέλλα Βαφειάδη και έχει δύο γιους, τον Μιχάλη (Μικέλη) και τον Νικηφόρο-Σπύρο.
______________________________________________________
Σωτήρης Χατζηγάκης: "Το πρόσωπο του σημερινού κόσμου"

ISBN 978-960-03-4960-3 - τιμή 24,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...