13 Δεκεμβρίου 1967

[ παρουσίαση ]

Σαράντα δύο χρόνια έχουν παρέλθει από τη 13η Δεκεμβρίου 1967, ημέρα που εκδηλώθηκε το κίνημα του βασιλέως Κωνσταντίνου για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος που είχε επιβληθεί στην Ελλάδα την 21η Απριλίου 1967. Αν και έχουν γραφεί σελίδες και σελίδες για τη δράση των αντιστασιακών κατά το διάστημα της δικτατορίας, ουδέποτε έχει αξιολογηθεί η σημασία ενός γεγονότος, το οποίο εν τούτοις έχει ιστορική σημασία για την Ελλάδα και αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως αντιστασιακή εκδήλωση κατά της Χούντας.

Γιατί απέτυχε η κίνηση του Κωνσταντίνου; Τι ακριβώς συνέβη κατά τις δραματικές ώρες της 13ης Δεκεμβρίου 1967 και ποιοι πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνης της ημέρας; Για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας άγνωστες λεπτομέρειες, που έχουν θέση στις σελίδες της Ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, στην οποία ανήκει και η ψύχραιμη αξιολόγηση του γεγονότος.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σπούδασε Ελληνική και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει διδακτορικό στην Ιστορία.

Εργάστηκε στον Αθηναϊκό ημερήσιο Τύπο ως ρεπόρτερ, αρθρογράφος, πολεμική ανταποκρίτρια και χρονογράφος με τα ψευδόνημα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ και ALTER EGO και είναι σήμερα χρονογράφος της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ. Μέλος της ΕΣΗΕΑ, του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδας.

Έχει ταξιδέψει σε πενήντα χώρες καλύπτοντας γεγονότα όπως τον πόλεμο του Βιετνάμ, τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, τον Μάιο του 1968 στο Παρίσι και έχει πάρει συνεντεύξεις από διεθνείς προσωπικότητες, όπως η Ίντιρα Γκάντι, ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας, ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ο καρδιοχειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ, ο Καντάφι, ο Ζακ Σιράκ και άλλοι. Έχει τιμηθεί με το βραβείο δημοσιογραφίας Μπότση.

Ως θεατρικός συγγραφέας έχει γράψει κείμενα για επτά θεατρικές επιθεωρήσεις και έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Παπαδούκα.

Ως σεναριογράφος έχει γράψει μεταξύ άλλων μία τηλεοπτική σειρά με θέμα τη ζωή του Κωστή Παλαμά και έχει διασκευάσει σε τηλεοπτική σειρά το μυθιστόρημα του Θράσου Καστάκη «Η φυλή των ανθρώπων», που προβλήθηκαν από την ΕΤ.

Στα βιβλία που έχει εκδώσει, από τις συλλογές χρονογραφημάτων, περιλαμβάνονται τα «Μια Ελληνίδα στον πόλεμο του Βιετνάμ», η διδακτορική μελέτη «Η στάσις της Ρωσίας για την Κωνσταντινούπολιν και τα Στενά κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμον», «Κωστής Παλαμάς, ο δωδεκάλογος του έρωτα», «Η παγκόσμια συνδιάσκεψη του Ελσίνκι» και ένα μυθιστόρημα σε γαλλική γλώσσα που εκδόθηκε στο Παρίσι με τίτλο «Au delà de la cloture».

Από τις εκδόσεις Φερενίκη κυκλοφορεί το βιβλίο της «Άτακτοι ηγέτες, μοιραίες γυναίκες».
_____________________________
Αλεξάνδρα Στεφανοπούλου: "13 Δεκεμβρίου 1967"

ΙSBN 978-960-795-286-8 - σελ. 231 - τιμή 12,00 ευρώ - έκδοση 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...