Το αίμα των λουλουδιών

[ παρουσίαση ]

Ένα αισθησιακό, ονειρικό μυθιστόρημα, που σφύζει από τα χρώματα, τις γεύσεις και τα αρώματα της ζωής στο Ισπαχάν του δέκατου έβδομου αιώνα…

Στο Ιράν του δέκατου έβδομου αιώνα, μια δεκατετράχρονη κοπέλα σχεδιάζει να παντρευτεί πριν τελειώσει ο χρόνος. Όταν, όμως, ο πολυαγαπημένος της πατέρας πεθαίνει, βρίσκεται χωρίς προίκα. Άπορες πια, η μητέρα της κι εκείνη πρέπει ν’ αφήσουν το χωριό τους και να ταξιδέψουν ως το Ισπαχάν, στο σπίτι του ετεροθαλούς αδελφού του πατέρα της, ενός ευκατάστατου σχεδιαστή χαλιών, στην Αυλή του θρυλικού Σάχη Αμπάς του Μέγα. Εκεί, μητέρα και κόρη θα υποχρεωθούν να δουλέψουν ως υπηρέτριες.

Παρά την ταπεινή καταγωγή της, η νεαρή γυναίκα ξεδιπλώνει τις εκπληκτικές ικανότητές της ως σχεδιάστριας χαλιών, κάτι εξαιρετικά σπάνιο σε μια τέχνη ανδροκρατούμενη, όπως αυτή.

Το ταλέντο της ανθίζει, αλλά οι προοπτικές της για ευτυχία ολοένα και λιγοστεύουν. Εξαναγκασμένη να υποστεί ένα μυστικό γάμο, η κοπέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τρομερό δίλημμα: Να αποκηρύξει διά παντός την αξιοπρέπειά της ή να διακινδυνεύσει τα πάντα για μια νέα ζωή;

Διανθισμένο με υπέροχες λεπτομέρειες για τα περσικά χαλιά –την ιστορία, το νόημα, τα άχρονα σχέδιά τους, την πηγή των εκθαμβωτικών χρωμάτων τους– Το Αίμα Των Λουλουδιών συνιστά το συναρπαστικό μύθο της πάλης μιας γυναίκας να διεκδικήσει τη ζωή της επιλογής της.

«Έχω δημιουργήσει τα δικά μου μοτίβα σε χαλιά που οι άνθρωποι θα χαίρονται και θα κρατούν για χρόνια σαν πολύτιμο θησαυρό. Κι όταν κάθονται πάνω τους, με τους γοφούς τους ν’ αγγίζουν τη γη, την πλάτη τους τραβηγμένη και την κορυφή του κεφαλιού τους να θέλει να φτάσει τον ουρανό, τότε θα ανυψώνονται προς έναν καθαγιασμένο, ιερό τόπο. Και θα νιώθουν παρηγορημένοι, ανανεωμένοι, μεταμορφωμένοι – η ψυχή μου θ’ αγγίζει τη δική τους και θα είμαστε ένα, ακόμα κι αν δε δουν ποτέ το πρόσωπό μου, ακόμα αν δε μάθουν ποτέ το όνομά μου, ακόμα κι αφού πεθάνω».

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Ανίτα Αμιρεζβανί γεννήθηκε στην Τεχεράνη και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο.

Επί μία δεκαετία, εργάστηκε ως κριτικός χορού σε διάφορες εφημερίδες της Καλιφόρνιας.

Έχει τιμηθεί με υποτροφίες από το National Arts Journalistic Program, το NEA Arts Journalism Institute for Dance και από το ίδρυμα Hedgebrook για γυναίκες συγγραφείς.

Για την ολοκλήρωση του παρόντος βιβλίου εργάστηκε επί εννέα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποίησε τρία ερευνητικά ταξίδια στο Ιράν.
____________________________________
Ανίτα Αμιρεζβανί: "Το αίμα των λουλουδιών"

ISBN 978-960-14-1960-2 - σελ. 520 - τιμή 18,17 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...