Έμι Νέδερ, η Κυρία της Άλγεβρας

Μια εξαιρετική βιογραφία για την πιο σημαντική γυναίκα μαθηματικό του εικοστού αιώνα. Πρόκειται για ένα έργο μοναδικό, ιστορικά τεκμηριωμένο, ευχάριστο και προσιτό σε όλους, γραμμένο από τη συγγραφέα του best seller: «Καρλ Φρίντριχ Γκάους, Ο Πρίγκιπας των Μαθηματικών».

1889, Ερλάνγκεν, Γερμανία, στο σπίτι των Νέδερ.

«Μπαμπά... τι κάνεις όλη την ημέρα;»
«Τι παράξενη ερώτηση από το επτάχρονο κοριτσάκι μου! Είμαι μαθηματικός. Διαβάζω και διδάσκω μαθηματικά», απάντησε ο καθηγητής Νέδερ.
«Θέλω κι εγώ να γίνω μαθηματικός.»
«Όχι, Έμι. Η ζωή του μαθηματικού είναι προορισμένη για τα αγόρια. Εσύ θα γίνεις μια υπέροχη γυναίκα και θα περνάς τις ημέρες σου μαγειρεύοντας, ράβοντας και ανατρέφοντας τα παιδιά σου. Θα πρέπει να αφήσεις τις σοβαρές σπουδές για τους άντρες. Έτσι γινόταν ανέκαθεν.»


1917, στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν.

«Κύριοι», φώναξε ο Χίλμπερτ, «μιλάμε για μια θέση σε πανεπιστήμιο, όχι σε δημόσια λουτρά. Το φύλο του αιτούντος δεν πρέπει να αποτελεί κριτήριο.»
«Είναι ευφυέστατη, ίσως πιο ευφυής απ' όλους μας», συμπλήρωσε ο Κλάιν.
«Ναι, έχει εβραϊκή καταγωγή, όπως πολλοί σ' αυτό το πανεπιστήμιο και δεν νομίζω ότι θεωρείται μειονέκτημα το ότι είναι ειρηνόφιλη.»
«Χθες συζητούσα με τη Fraulein Δόκτορα Νέδερ. Η μαθηματική απόδειξη της θεωρίας μου, ακόμη και για εμένα, είναι μεγάλη αγγαρεία. Οι επαναστατικές τεχνικές της Νέδερ στην αφηρημένη άλγεβρα οδηγούν στην τέλεια μαθηματική διατύπωση της σχετικότητας», πρόσθεσε ο Αϊνστάιν.

1922, στο Μαθηματικό Ινστιτούτο του Γκέτινγκεν.

Η Νέδερ διέθετε μια αφοσιωμένη ομάδα φοιτητών, ανδρών και γυναικών. Την ακολουθούσαν παντού και ονομάζονταν «τα αγόρια της Νέδερ». Ήταν πρωτοπόρος σε ένα πεδίο που θα αποτελούσε το μέλλον των μαθηματικών - στο εξής η άλγεβρα δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια.

1933, Κολέγιο Μπριν Μορ, στην Πενσιλβάνια της Αμερικής.

Το Ίδρυμα Ροκφέλερ χρηματοδοτεί τη συνεργασία της εξόριστης καθηγήτριας με το Ινστιτούτο Ανωτέρων Μελετών του Πρίνστον. Η δεσποινίς Νέδερ είναι η σπουδαιότερη γυναίκα μαθηματικός που γνώρισε ποτέ ο κόσμος - είναι η μητέρα της σύγχρονης αφηρημένης άλγεβρας.

1935, στο Νοσοκομείο του Μπριν Μορ.

Μετά την εγχείρηση, η Έμι πέφτει σε κώμα και πεθαίνει. Δεν υπήρξε παιδί-θαύμα. Τουναντίον, ξεκίνησε όψιμα και η παραγωγικότητά της αύξαινε καθώς μεγάλωνε. Έφυγε αναπάντεχα, στο απόγειο της δημιουργικής της δύναμης.

Για το βιβλίο της «Έμι Νέδερ, η Κυρία της Άλγεβρας» η συγγραφέας M.B.W. Tent δήλωσε:

«Αξιοποίησα όλες τις προφορικές και γραπτές πηγές, ώστε να συμπληρώσω τα κενά ανάμεσα στα γεγονότα, σύμφωνα με τα δεδομένα της ζωής στη Γερμανία εκείνης της εποχής καθώς και σύμφωνα με το πώς τα ιδιοφυή παιδιά εξερευνούν τα μαθηματικά. Το βιβλίο μου είναι μια βιογραφία της Νέδερ, μολονότι έχει και μια μυθιστορηματική υφή. Ελπίζω ότι κατόρθωσα να αναδείξω την ακαταμάχητη γοητεία της και την εξαιρετική της οξύνοια. Αγάπησα πολύ την Έμι Νέδερ καθώς σχεδίαζα την ιστορία της. Ήταν θερμή και ζωηρή, ολοκληρωτικά ανιδιοτελής, και όσο ωρίμαζε παθιαζόταν όλο και πιο πολύ με τα μαθηματικά. Η ύπαρξή της έδωσε ένα νέο νόημα στην έκφραση θεωρητικά μαθηματικά.»
_________________________________
M.B.W. Tent: "Έμι Νέδερ, η Κυρία της Άλγεβρας"

ISBN 978-960-6640-56-8 - σελ. 240 - τιμή 16,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...