Βέβηλη πτήση

[ παρουσίαση ]

Κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής στρατιωτικής εμπλοκής Ελλάδας - Τουρκίας, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος κατορθώνει και πετά σε χαμηλό ύψος πάνω από την Ακρόπολη προξενώντας απροσδόκητο εθνικό σοκ. Από τους κραδασμούς της πτήσης προκαλούνται φθορές στα μνημεία και διαταράσσεται η στατικότητα του Παρθενώνα, ο οποίος υφίσταται αισθητική παραμόρφωση.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη του μνημείου χρειάζεται να αποσυναρμολογηθεί πέτρα πέτρα. Στις εργασίες αποκατάστασης συμμετέχουν Έλληνες και αλλοδαποί μετανάστες. Κατά την εξέλιξη των οικοδομικών εργασιών φανερώνεται το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας χωρίς φτιασίδια, και αναδεικνύεται κατά το δυνατόν η κοίτη της Ιστορίας χωρίς προσχώσεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Τι έγραψε ο Τύπος

[...] Μέσα από διαλόγους σαν μαχαιριές και γρήγορη, σφιχτή πλοκή προκαλεί έναν ουσιαστικό προβληματισμό για να καταλήξει ότι ερήμην νόμων, ρυθμίσεων, κυρώσεων, προπαγάνδας κ.λπ. η ζωή θα βρει μόνη της το δρόμο της. - Μικέλα Χαρτουλάρη ΤΑ ΝΕΑ (Η ιστορία γράφεται με σπέρμα)

Σπάνια ένα βιβλίο μπορεί να σε αιχμαλωτίζει με τη λογοτεχνικότητά του και να σε ενθουσιάζει με την πολιτική του τόλμη βάζοντας απέναντί σου, σαν σε καθρέφτη, όλες τις εθνικές σου ανοησίες. Την αρχαιολατρία και την προγονοπληξία. Το μίσος για τους Τούρκους. Τον τρόμο μπροστά στους μετανάστες. [...] - Βένα Γεωργακοπούλου Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (Αρχαιολόγοι αύριο θα είναι οι Αλβανοί)

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Βασίλης Γκουρογιάννης γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Γρανίτσα Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1977 είναι δικηγόρος στην Αθήνα.

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1985 με την ποιητική συλλογή «Από φωτογραφία βουνού», η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του περιοδικού ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ. Το 1987 κυκλοφόρησε η ποιητική σύνθεση «Σχόλια σε ποίηση» από τις εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ.

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησαν το 1990 τα αφηγήματα «Διηγήσεις παραφυσικών φαινομένων», το 1992 το μυθιστόρημα «Το ασημόχορτο ανθίζει», το 1995 η ποιητική σύνθεση «Μήδεια», μια αιρετική εκδοχή του γνωστού μύθου, και το 1999 το μυθιστόρημα «Ο θίασος των Αθηναίων», το οποίο μεταφράστηκε στα ιταλικά.
______________________________________________
Βασίλης Γκουρογιάννης: "Βέβηλη πτήση"

ISBN 9603754986 - σελ. 224 - τιμή 13,00 ευρώ - έκδοση Μαρτίου 2003

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...