Η φυγή των Ρομανόφ

[ παρουσίαση ]

Συνωμοσίες και δολοφονίες, φυλακίσεις και απαγωγές, μίση και έριδες στιγματίζουν την ιστορία των Ρομανόφ, την τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα βασιλείας τους.

Στη «Φυγή των Ρομανόφ», το πιο πλήρες και περιεκτικό έργο για τους Ρομανόφ που έχει γραφτεί μέχρι σήμερα, ο Πέρι και ο Πλεσάκοφ αφηγούνται μια ιστορία λαμπερής θλίψης, ανικανοποίητων προσδοκιών και χαμένων ευκαιριών. Στηριζόμενοι σε ένα πλήθος πηγών που συμπεριλαμβάνουν ανέκδοτα ημερολόγια πολλών από τους βασικούς χαρακτήρες, συνεντεύξεις με ανθρώπους που τους γνώριζαν καλά και φωτογραφίες που δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ στο παρελθόν, οι δύο συγγραφείς περιγράφουν με ζωηρές λεπτομέρειες την ιστορία αυτής της οικογένειας, από τη νεαρή ηλικία του τσάρου Αλέξανδρου Γ΄ στη δεκαετία του 1860 μέχρι το θάνατο της κόρης του Όλγας Αλεξάνδροβα, της τελευταίας μεγάλης δούκισσας, το 1960.

Τελειώνοντας με μια συζήτηση σχετικά με το κίνημα της ανόρθωσης της αυτοκρατορίας στη Ρωσία σήμερα, «Η φυγή των Ρομανόφ» προσφέρει μια νέα οπτική για όλους τους σύγχρονους αναγνώστες που θέλουν να κατανοήσουν την οικογένεια Ρομανόφ και το ρόλο της στη ρωσική ιστορία.

Κριτικές

ΕΣΤΙΑ: «Το βιβλίο παρακολουθεί σαν μεγάλη τοιχογραφία την ιστορία όλων των απογόνων του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ μέχρι του θανάτου της τελευταίας αδελφής του Νικολάου Β΄ Μεγάλης Δουκίσσης Όλγας στην Αμερική το 1960 και ακόμη άλλων μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μια απίστευτη περιπέτεια με πολλά πρόσωπα, σαν μυθιστόρημα του 19ου αιώνος… Ο αναγνώστης θα γοητευτεί από αυτή την απέραντη περιπέτεια των Ρομανόφ και από το μωσαϊκό που παρουσιάζουν οι δύο συγγραφείς και μας οδηγούν σε κόσμους που δεν είχαμε φανταστεί.»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:
«Οι δύο συγγραφείς χρησιμοποιούν πλήθος πηγών (ανέκδοτα ημερολόγια διαφόρων βασικών χαρακτήρων, συνεντεύξεις και φωτογραφίες που πρώτη φορά δημοσιεύονται) για να φωτίσουν σκοτεινά σημεία αυτής της εποχής. Στο τέλος παραθέτουν μια συζήτηση σχετικά με το κίνημα για την παλινόρθωση της μοναρχίας στη Ρωσία σήμερα. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα και χάρη στην απόδοσή του στη γλώσσα μας.»

ΔΙΑΒΑΖΩ: «Στο βιβλίο των δύο αυτών συγγραφέων ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει μια ιστορία λαμπερής θλίψης, ανικανοποίητων προσδοκιών και χαμένων ευκαιριών. Παράλληλα, το υλικό του βιβλίου προσφέρεται για αναστοχασμό πολλών γεγονότων της περιόδου και σίγουρα βοηθάει στην εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη μετέπειτα εξέλιξη των γεγονότων.»

ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΚΑΜΟΥΔΗ: «Πολύ καλό βιβλίο!»

Διαβάστε επίσης την κριτική παρουσίαση του All Superior Books εδώ.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Τζον Κέρτις Πέρι είναι καθηγητής ιστορίας στη νομική και διπλωματική σχολή Φλέτσερ του πανεπιστημίου Ταφτς. Είναι συγγραφέας πολλών πολιτικο-ιστορικών βιβλίων.

Ο Κονσταντίν Β. Πλεσάκοφ ήταν διευθυντής του κέντρου γεωπολιτικών και ειρηνικών σπουδών της Σοβιετικής Ακαδημίας Επιστημόνων μέχρι το 1995. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ανώτατων Σπουδών του πανεπιστημίου Πρίνστον και του Νορβηγικού Ινστιτούτο Νόμπελ. Από το 1998 είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Κολέγιο Μάουντ Χόλιοουκ. Έχει συνεργαστεί στη συγγραφή δύο πολιτικο-ιστορικών βιβλίων, ενώ έξι μυθιστορήματα και μια συλλογή διηγημάτων του έχουν εκδοθεί στη Ρωσία. Σήμερα ζει στη Μασαχουτσέτη.
__________________________________________________
Τζον Κέρτις Πέρι - Κονσταντίν Β. Πλεσάκοφ: "Η φυγή των Ρομανόφ"

ISBN 978-960-453-006-9 - σελ. 536 - τιμή 19,90 ευρώ - τελευταία ανατύπωση 5/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...