Από την άλλη γωνία

[ παρουσίαση ]

«Με θέλει η πατρίδα για ώρα μεγάλης ανάγκης. Θέλουν να με ψάξουν κι άλλο, να δουν πώς έγινα ατομική βόμβα, έτσι με είπε, να με τελειοποιήσουν στην Αθήνα, ακόμα περισσότερο, να φκιάξουν κι άλλες τέτοιες βόμβες από άλλους τέτοιους αρρώστους χωρίς να έχει η χώρα εργοστάσια πυρηνικά, χωρίς ο Αμερικάνος να πάρει χαμπάρι. Αχ, τι σπουδαία ανακάλυψη κι αυτή, με τόση ραδιενέργεια που διοχετεύεται στα άρρωστα κορμιά, αυτά γίνονται όπλα πυρηνικά, αν στρίψεις λίγο τ’ αυτί τους, έσκασαν!»

Οι δέκα διηγήσεις αυτής της συλλογής είναι μια λοξή, απρόοπτη ματιά, ένα κοίταγμα από την άλλη γωνία πάνω στη νεοελληνική κοινωνία. Κάποιες απ’ αυτές χωρίς να χάνουν τον βασικό χαρακτήρα της γραφής, που εδώ είναι ο λεπτός σαρκασμός, επικάθονται στον πυθμένα της υπαρξιακής αγωνίας.

Κείμενα που διαβάζονται απολαυστικά σκιαγραφώντας ανθρώπινους τύπους και ιστορικά βιώματα.

Τι έγραψε ο Τύπος

Ο συγγραφέας [...] χρησιμοποιεί το παράδοξο, στοιχεία του φανταστικού και του ονειρικού κι ένα ιδιότυπο χιούμορ που αποκαλύπτει, που φωτίζει χωρίς να καταγγέλλει, χτυπώντας καίρια στην καρδιά των προβλημάτων. [...] Ο Γκουρογιάννης δεν ξεχνά ούτε στιγμή ότι πρώτο μέλημα μιας αφήγησης είναι η απόλαυση που προκύπτει από αυτήν. Συνδυάζοντας το ανεκδοτολογικό με την τέχνη του παραμυθά, αφήνει την ουσία να παρεισφρρύσει σχεδόν λαθραία, προσφέροντας στον αναγνώστη τη χαρά της ανακάλυψης, τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα που έχουν τα νοήματα που χορεύουν ανάμεσα στις γραμμές. Αν και το άρωμα των διηγημάτων είναι έντονα ελληνικό. Η γραφή δεν παραπέμπει στα ηθογραφικά κι ιδεολογικά κλισέ που ταλαιπωρούν δεκαετίες τώρα την ελληνική λογοτεχνία. Μια γραφή ανάλαφρη, γοργή, έξυπνη, η οποία γλιστρά πάντοτε στο πλάι της πραγματικότητας, ένα κράμα μιας σχεδόν αθώας ονειροπόλησης κι ενός σχεδόν δηκτικού σαρκασμού. - Ποθητός Μπάικας www.elogos.gr, 11/7/2006

Το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν μας κοιτάζει ο Βασίλης Γκουρογιάννης, αλλά με διάθεση ανατρεπτική και με στιλ που δεν μοιάζει σε τίποτε απ’ όσα μέχρι τώρα ξέραμε. Το βιβλίο του Από την άλλη γωνία έχει ήδη κερδίσει τη θέση που του αξίζει [...]. - Ρούλα Γεωργακοπούλου ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο), 16-17/12/2006 (Στο χείλος της Ιστορίας)

Όλο το Κοινοβούλιο διάβασε το διήγημα του Βασίλη Γκουρογιάννη Ο τελευταίος στρατιώτης της 8ης μεραρχίας. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Παντούλας το έστειλε με e-mail σε όλους τους βουλευτές και τους Έλληνες ευρωβουλευτές χαρακτηρίζοντάς το συγκλονιστικό. Κι εμείς, άλλωστε, όταν παρουσιάζαμε τη συλλογή του Από την άλλη γωνία (Μεταίχμιο), μιλούσαμε για ένα από τα καλύτερα διηγήματα που έχουμε διαβάσει τα τελευταία χρόνια. - Μανώλης Πιμπλής ΤΑ ΝΕΑ, Κους Κους, 2/10/06

Η λοξή ματιά του Βασίλη Γκουρογιάννη πάνω σε καινούργιες αλλά και παλαιότερες πτυχές του ελληνικού βίου και της ελληνικής ιστορίας εγγυάται την απόλαυση του αναγνώστη. Αυτό επιβεβαιώνεται και στη συλλογή διηγημάτων Από την άλλη γωνία, που περιλαμβάνει δέκα διηγήματα με διαφορετικά μεν θέματα αλλά κοινή την πλάγια οπτική γωνία του συγγραφέα. Οι αφηγητές του, πρωτοπρόσωποι ή τριτοπρόσωποι, κατορθώνουν και συνταράσσουν. Ακόμα και στις απλούστερες των ιστοριών, όπως π.χ. «Το φρύδι της βασίλισσας», το καυστικό χιούμορ ή τα υπονομευτικά σχόλια δίνουν λαβή στον περαιτέρω διαλογισμό του αναγνώστη∙ το κωμικό στοιχείο υπερσκελίζεται και η ιστορία οδηγείται σθεναρά στην τραγικωμωδία. Ο συγγραφέας αποδίδει τα μέγιστα όταν ασχολείται με τις πτυχές της ιστορίας μας που καταδεικνύουν τον πόνο και την πικρία που έχει εμποτίσει τον απλό άνθρωπο η συχνά ακούσια συμμετοχή του στις σελίδες της ιστορίας. […] Η διεισδυτικότητα στον ψυχισμό τω ανθρώπων, η ανάδειξη της φυσικής και μεταφυσικής παρουσίας των χώρων […] και η διεκδίκηση της ιστορικότητάς τους, η έμμεση καταδίκη των ρατσιστικών ρητορειών, η πυκνότητα της γραφής, η υπονόμευση και η σκωπτικότητα είναι τα στοιχεία που αναδεικνύουν τη μαστορική τέχνη του συγγραφέα στην καλύτερη ίσως συλλογή διηγημάτων της τελευταίας χρονιάς. - Λίλυ Εξαρχοπούλου ΔΕΚΑΤΑ, καλοκαίρι 2007 (Συνάντηση με την ιστορία)

Αν μη τι άλλο το έργο του Ηπειρώτη Βασίλη Γκουρογιάννη θεωρείται εδώ και χρόνια ως η επιτομή της λογοτεχνικής γενναιότητας και του στυλ. Με τις ίδιες χάρες, βελτιωμένες και επαυξημένες, μας παραδίδει φέτος τη συλλογή διηγημάτων Από την άλλη γωνία. Οι μικρές ιστορίες του [...] ισορροπούν στην κόψη της πιο παρακινδυνευμένης φαντασίας και της «αριστερής» θεώρησης του κόσμου. Μην το χάσετε. - Ρούλα Γεωργακοπούλου ΤΑ ΝΕΑ (Βιβλιοδρόμιο), 24-25/6/2006 (Σαν παλιό θερινό σινεμά)

__________________________________

Βασίλης Γκουρογιάννης: "Από την άλλη γωνία"

ISBN 978-960-375-990-4 - σελ. 160 - τιμή 10,05 ευρώ - έκδοση Μαΐου 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...