Το δέρμα

Το "Δέρμα" του Κούρτσιο Μαλαπάρτε γράφτηκε αμέσως μετά το Καπούτ, του οποίου αποτελεί ένα είδος συνέχειας, αφού τέλειωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκτόξευσε στα ύψη τη διασημότητα του Μαλαπάρτε και έγινε το εμβληματικό του αριστούργημα.

Ενώ το Καπούτ εκθέτει με απίστευτη σκληρότητα το αδιέξοδο ενός ευρωπαϊκού κόσμου που έχει χάσει την ανθρωπιά του, το Δέρμα δείχνει έναν πιο περιορισμένο κόσμο, τον ιταλικό, που προσπαθεί να ανακτήσει αυτή την ανθρωπιά με χίλιους δυο τρόπους.

Ο Μαλαπάρτε επιλέγει τον λαό της Νάπολης -λαό ταλαιπωρημένο, πεινασμένο, θρησκόληπτο, εκπορνευμένο, πάμφτωχο (δεν είναι τυχαία η ύπαρξη της εγκληματικής Καμόρας στη Νάπολη, όπως της Μαφίας στη Σικελία, οι εγκληματικές οργανώσεις γεννιούνται μέσα σε καθεστώς έσχατης ένδειας), αλλά έναν λαό που παλεύει με έναν σχεδόν ποιητικό τρόπο να επιβιώσει όπως μπορεί.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κούρτσιο Μαλαπάρτε (Curzio Malaparte), ψευδώνυμο του Κουρτ Έριχ Σούκερτ, γόνος της ένωσης του πλούσιου σάξονα Έρβιν Σούκερτ και της λομβαρδής Εβελίνα Περέλι, γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1898 στο Πράτο.

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, στον οποίο και πολέμησε, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη δημοσιογραφία. Από το 1922 ο Μαλαπάρτε ήταν ενεργό μέλος του Φασιστικού Κόμματος.

Εξέδωσε τα πρώτα του βιβλία τη δεκαετία του 1920, αλλά κέρδισε τη διεθνή αναγνώριση με τα δύο αριστουργήματά του το "Καπούτ" (1944) και το "Δέρμα" (1949).

Αποστασιοποιημένος από το φασισμό ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Μαλαπάρτε θα αποκτήσει κομμουνιστική κομματική ταυτότητα, θα δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μαοϊσμό, ενώ λίγο πριν από το θάνατό του θα ασπασθεί τον καθολικισμό.

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, πέθανε στη Ρώμη τον Ιούλιο του 1957.
______________________
Κούρτσιο Μαλαπάρτε: "Το δέρμα" - μετάφραση: Παναγιώτης Σκόνδρας

ISBN 978-960-455-791-2 - σελ. 456 - τιμή 17,70 ευρώ - έκδοση Μαρτίου 2011

ISBN:978-960-455-791-2
ISBN:978-960-455-791-2
Το "Δέρμα" του Κούρτσιο Μαλαπάρτε γράφτηκε αμέσως μετά το Καπούτ, του οποίου αποτελεί ένα είδος συνέχειας, αφού τέλειωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκτόξευσε στα ύψη τη διασημότητα του Μαλαπάρτε και έγινε το εμβληματικό του αριστούργημα. Ενώ το Καπούτ εκθέτει με απίστευτη σκληρότητα το αδιέξοδο ενός ευρωπαϊκού κόσμου που έχει χάσει την ανθρωπιά του, το Δέρμα δείχνει έναν πιο περιορισμένο κόσμο, τον ιταλικό, που προσπαθεί να ανακτήσει αυτή την ανθρωπιά με χίλιους δυο τρόπους. Ο Μαλαπάρτε επιλέγει τον λαό της Νάπολης, λαό ταλαιπωρημένο, πεινασμένο, θρησκόληπτο, εκπορνευμένο, πάμφτωχο (δεν είναι τυχαία η ύπαρξη της εγκληματικής Καμόρας στη Νάπολη, όπως της Μαφίας στη Σικελία- οι εγκληματικές οργανώσεις γεννιούνται μέσα σε καθεστώς έσχατης ένδειας), αλλά έναν λαό που παλεύει με έναν σχεδόν ποιητικό τρόπο να επιβιώσει όπως μπορεί. - See more at: http://www.prosperus.gr/books/product_info.php?products_id=148125#sthash.6LpJy8yD.dpuf
Το "Δέρμα" του Κούρτσιο Μαλαπάρτε γράφτηκε αμέσως μετά το Καπούτ, του οποίου αποτελεί ένα είδος συνέχειας, αφού τέλειωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκτόξευσε στα ύψη τη διασημότητα του Μαλαπάρτε και έγινε το εμβληματικό του αριστούργημα. Ενώ το Καπούτ εκθέτει με απίστευτη σκληρότητα το αδιέξοδο ενός ευρωπαϊκού κόσμου που έχει χάσει την ανθρωπιά του, το Δέρμα δείχνει έναν πιο περιορισμένο κόσμο, τον ιταλικό, που προσπαθεί να ανακτήσει αυτή την ανθρωπιά με χίλιους δυο τρόπους. Ο Μαλαπάρτε επιλέγει τον λαό της Νάπολης, λαό ταλαιπωρημένο, πεινασμένο, θρησκόληπτο, εκπορνευμένο, πάμφτωχο (δεν είναι τυχαία η ύπαρξη της εγκληματικής Καμόρας στη Νάπολη, όπως της Μαφίας στη Σικελία- οι εγκληματικές οργανώσεις γεννιούνται μέσα σε καθεστώς έσχατης ένδειας), αλλά έναν λαό που παλεύει με έναν σχεδόν ποιητικό τρόπο να επιβιώσει όπως μπορεί. - See more at: http://www.prosperus.gr/books/product_info.php?products_id=148125#sthash.rV4FbLX8.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...