Κάθαρση

[ παρουσίαση ]

Μια ηλικιωμένη γυναίκα ζει μόνη στο σπίτι της στην εσθονική επαρχία. Η χώρα απόκτησε την ανεξαρτησία της έναν χρόνο πριν και η αναδιάρθρωση του συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη. Την καθημερινότητα της ηλικιωμένης γυναίκας διακόπτει μια εικοσάχρονη κοπέλα, η Ζάρα, που βρίσκεται λιπόθυμη στην αυλή της.

Όταν ανακτά τις αισθήσεις της, η Ζάρα της εξηγεί ότι βρέθηκε εκεί στην προσπάθειά της να το σκάσει από τον βίαιο άντρα της.

H αλήθεια όμως είναι ότι δραπέτευσε από Ρώσους εμπόρους λευκής σάρκας για τους οποίους δούλευε στο Βερολίνο. Όπως και η αλήθεια για την Αλίιδε, την ηλικιωμένη γυναίκα, είναι ότι δεν είναι μια απλή αγρότισα – αφού τα χέρια της έχουν κηλιδωθεί από τα στίγματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σοβιετικής περιόδου.

Μέσω της ιστορίας των δύο γυναικών (που ξετυλίγεται με αλλεπάλληλες αναδρομές μέσα από τη μορφή ενός γρήγορου θρίλερ) η Όξανεν αποκαλύπτει ένα τερατώδες πλέγμα συνενοχής, συγκάλυψης, προδοσίας και εμφύλιας βαρβαρότητας που η ιστορική συγκυρία επέβαλε σ’ έναν λαό, τον εσθονικό, πολύ κοντά στη δική μας εμφύλια εμπειρία μετά τον Παγκόσμιο πόλεμο. Κάτω απ’ αυτό το ενοχικό πλέγμα οι δύο γυναίκες διανύουν την ιστορική απόσταση της Κάθαρσης: ανάμεσα στην εκκαθάριση (με όλες τις έννοιες) και τον προσωπικό εξαγνισμό επανακαθορίζοντας με γενναιότητα την αντίσταση στην ασύλληπτη βαρβαρότητα του εικοστού αιώνα.
Ένα μυθιστόρημα με γοτθική ατμόσφαιρα, γρήγορη, κινηματογραφική γραφή και πρωταγωνίστρια τη Γυναίκα που επιμένει να αντιστέκεται – παρόλο το ακριβό τίμημα που πληρώνει στο ταμείο της κάθε καταπιεστικής συγκυρίας.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Εσθονικής καταγωγή Σόφι Όξανεν γεννήθηκε το 1977 στη Φινλανδία. Με το πρώτο της μυθιστόρημα, το Stalins’s Cows (2003), πέρασε αμέσως στην ελίτ των νέων Φινλανδών συγγραφέων. Με την Κάθαρση, το τρίτο της μυθιστόρημα, που μεταφράζεται σε 38 γλώσσες, έχει καθιερωθεί πλέον ως μία από τις ανερχόμενες λογοτεχνικές φωνές σε όλο τον κόσμο. Το φετινό Prix Femina, από τα πιο έγκυρα διεθνώς λογοτεχνικά βραβεία, που βράβευσε την Κάθαρση, επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση.
Η Όξανεν ξεκίνησε τη συγγραφική της πορεία ως φοιτήτρια στην Θεατρική Ακαδημία του Ελσίνκι. Η Κάθαρση, πριν γίνει επιτυχημένο μυθιστόρημα, ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο της Φινλανδίας το 2007 κερδίζοντας αμέσως κοινό και κριτικούς. Σήμερα αποτελεί το πρώτο ευπώλητο βιβλίο στη χώρα της, με πωλήσεις που υπερβαίνουν τα 170.000 αντίτυπα. Το βιβλίο έχει επίσης κερδίσει εκεί το πρώτο σε κύρος λογοτεχνικό βραβείο, το Bραβείο Φινλανδίας, καθώς και το μεγαλύτερο λογοτεχνικό βραβείο των σκανδιναυικών χωρών, το Nordic Council Literature Prize 2010.
Η Κάθαρση, κέρδισε επίσης το βραβείο Fnac 2010, ένα βραβείο που επιλέγεται από 300 τίτλους λογοτεχνίας και το οποίο φέτος για πρώτη φορά απονεμήθηκε σε ξένο συγγραφέα.
_________________________________
Σόφι Όξανεν: "Κάθαρση"
ISBN 978-960-6863-61-5 - σελ. 364 - τιμή 19,70 ευρώ - τιμή on line 17,91 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...