Ο δικτάτορας και η αιώρα

[ παρουσίαση ]

Ο Μανουέου Περέιρα ντε Πόντε Μαρτίνς, γιος ενός πλούσιου γαιοκτήμονα κάπου στη Λατινική Αμερική, σπουδάζει στο εξωτερικό, σταδιοδρομεί στο στρατό, σκοτώνει το δικτάτορα της χώρας του και παίρνει τη θέση του. Αρχίζει, όμως, να βασανίζεται από εφιάλτες ότι το πλήθος που τώρα τον λατρεύει κάποτε θα τον λιντσάρει. Προσλαμβάνει, λοιπόν, ένα σωσία για να κάνει τη δουλειά του κι αυτός φεύγει για μια άλλη ζωή που ονειρεύεται.

Μα ο σωσίας παίζει τόσο καλά το ρόλο του που φτάνει κι αυτός στο ίδιο σημείο: να προσλάβει ένα δεύτερο σωσία και να φύγει μακριά… Αυτή είναι η ιστορία ενός αγοραφοβικού δικτάτορα που προσλαμβάνει ένα σωσία. Είναι η ιστορία του σωσία που προσλαμβάνει κι αυτός με τη σειρά του ένα σωσία.

Το κυριότερο: είναι η ιστορία του συγγραφέα που ονειρεύεται δικτάτορες και σωσίες ξαπλωμένος στην αιώρα του. Και είναι και μια ελεγεία για την αιώρα, αυτό το κομμάτι υφάσματος που αιωρείται στον ουρανό και στο χρόνο. Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικό σε σύλληψη και φαντασία!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντάνιελ Πένακ γεννήθηκε στην Καζαμπλάνκα το 1944 και μεγάλωσε στην Ευρώπη και στις πρώην Γαλλικές αποικίες της Αφρικής και της Ασίας.

Σπούδασε στη Νίκαια και κατόπιν εργάστηκε ως ξυλοκόπος, οδηγός ταξί, εικονογράφος και δάσκαλος.

Έχει γράψει βιβλία για παιδιά, μελέτες, πολιτικές σάτιρες, μια επική τετραλογία και πολλά άλλα. Είναι ένας από τους σημαντικότερους και πολυμεταφρασμένους συγγραφείς της Γαλλίας, αφού τα βιβλία του κυκλοφορούν σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Σήμερα ζει και διδάσκει στο Παρίσι.
________________________________
Ντάνιελ Πένακ: "Ο δικτάτορας και η αιώρα" - μετάφραση: Γιώργος Παρλάλογλου

ISBN
978-960-453-007-6 - σελ. 432 - τιμή 8,58 ευρώ - έκδοση Μαρτίου 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...