Τα τυφλά ηλιοτρόπια

Τέσσερις ιστορίες, επιδέξια συνδεδεμένες μεταξύ τους, που σκιαγραφούν τον αληθινό πρωταγωνιστή αυτής της αφήγησης: την ήττα.

Πρώτη ήττα: 1939
Εάν η καρδιά σκεφτόταν, θα έπαυε να χτυπά
Ο λοχαγός Αλεγκρία αρνείται τη νίκη των φασιστικών δυνάμεων μια μέρα πριν την οριστική επικράτηση του Φράνκο.

Δεύτερη ήττα: 1940
Το χειρόγραφο που βρέθηκε στη λησμονιά
Ένα αμούστακο παιδί που γράφει ποιήματα αποτολμά μια απέλπιδα φυγή μέσα από τα βουνά της Αστούριας με την έγκυο αγαπημένη του.

Τρίτη ήττα: 1941
Η γλώσσα των νεκρών
Ο φυλακισμένος Χουάν Σένρα αρνείται να κερδίσει με δόλια μέσα λίγες παραπάνω μέρες ζωής.

Τέταρτη ήττα: 1942
Τα τυφλά ηλιοτρόπια
Ένας διάκονος προσπαθεί να κρύψει τη λαγνεία του πίσω από τη μάσκα του αποστολικού φασισμού.

Στις 17 Ιουλίου 1936 ξεκίνησε στα μαροκινά παράλια ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος που κράτησε τρία χρόνια και σημάδεψε την Ισπανία για πάντα. Αυτός ο πόλεμος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αμέτρητα έργα τέχνης. Καλλιτέχνες σαν τον Πικάσο παλιότερα ή σαν τον Αλμπέρτο Μέντεθ, πιο πρόσφατα, ήρθαν αντιμέτωποι με αυτή την περίπλοκη, τραυματική ιστορία και προσπάθησαν να πείσουν μέσα από την τέχνη τους για μια αναγκαία αλήθεια: Δεν ξεπερνά κανείς μια κρίση γυρνώντας απλώς σελίδα. Για να ξεπεραστεί η κρίση το πρώτο βήμα είναι η αποδοχή της. Ο βαθιά συγκινητικός λόγος του Μέντεθ, στα Τυφλά ηλιοτρόπια, το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε, δεν κρύβει μίσος ή διάθεση εκδίκησης. Μόνο μια διαπίστωση: αυτό που μένει έπειτα από καιρούς βίας και σύγχυσης είναι το πικρό συναίσθημα της απώλειας και της συνολικής ήττας.

Ο Μέντεθ είναι ο μόνος Ισπανός συγγραφέας που τιμήθηκε μετά θάνατον με το Εθνικό Βραβείο Πεζογραφίας. Το "Τα Τυφλά ηλιοτρόπια" έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από κοινό και κριτικούς, έχει δε μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη σε σκηνοθεσία José Luis Cuerda.


Βραβείο Setenil 2004, βραβείο Κριτικής 2005, Εθνικό βραβείο πεζογραφίας 2005
_________________________________
Αλμπέρτο Μέντεθ: "Τα τυφλά ηλιοτρόπια" - μετάφραση: Κωνσταντίνος ΠαλαιολόγοςISBN 978-960-6715-76-1 - σελ. 204 - τιμή 14,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...