Ρωσικό παράθυρο

[παρουσίαση ]

Το "Ρωσικό παράθυρο" του πολυβραβευμένου Σέρβου συγγραφέα Ντράγκαν Βέλικιτς είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο συγκλονίζει με την αλήθεια των συναισθημάτων και τη δύναμη της σκέψης.

Αποσιωπώ τη φράση που εμφανίζεται με το βάρος μιας διάγνωσης: "Είμαι τουρίστας στην ίδια μου τη ζωή".

Ο Ρούντι είναι ένας άντρας που ζει αδιάφορα στο Βελιγράδι, έχοντας την επίγνωση πως περνά τα καλύτερά του χρόνια σπαταλώντας τα χωρίς έρωτα. Λόγω προσωπικών προβλημάτων, αποφασίζει να φύγει για λίγο στη Βουδαπέστη. Τότε όμως ξεσπά ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, και η αυτοεξορία του μοιάζει αναπόφευκτη: αντί ν' αφήνει πλέον τον χρόνο να κυλά, ξεκινά το ταξίδι της ζωής του, κάνοντας μια περιπλάνηση στην Κεντρική Ευρώπη.

Μέσα από την προσωπική του αφήγηση, γεμάτη βιώματα, αναμνήσεις, όνειρα κι επιθυμίες, ο Ρούντι ξεδιπλώνει το πορτρέτο της ζωής του - αυτής που ζει αλλά και αυτής που λαχταρά να ζήσει. Πρόσωπα και εικόνες που πέρασαν από τη ζωή του ξεπηδούν σε κάθε στάση, στις πόλεις που επισκέπτεται. Ενδιάμεσοι σταθμοί, οι γυναίκες που σημάδεψαν τη σκέψη του.

Το Ρωσικό Παράθυρο είναι μια σπονδυλωτή αφήγηση με εκφραστική δύναμη που, σαν το τρένο, σταματάει σε όλους τους σταθμούς της ζωής ενός άντρα ο οποίος αναζητά τον έρωτα και την εσωτερική του ταυτότητα - ως τη στιγμή που βρίσκει τη δύναμη ν ακολουθήσει τον δρόμο του. "Κι εσύ θέλεις να ταξιδέψεις πάνω στις ράγες μου. Φτιάξε τη δική σου σιδηροτροχιά. Θυμήσου, η μοναδική βιογραφία είναι η αυτοβιογραφία..."

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ντράγκαν Βέλικιτς γεννήθηκε το 1953 στο Βελιγράδι.

Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και από το 1994 έως το 1999 ήταν συντάκτης των εκδόσεων του Radio Β92 και αρθρογράφος. Το 2005 διετέλεσε πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Αυστρία. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και περιλαμβάνονται σε σερβικές και ξένες ανθολογίες μυθιστορημάτων.

Ο Βέλικιτς συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων σύγχρονων συγγραφέων της Κεντρικής Ευρώπης. Για το "Ρωσικό παράθυρο" τιμήθηκε το 2007 με το Βραβείο Mesa-Selimovic και το 2008 με το Mitteleuropa. Για το ίδιο έργο το 2008 έλαβε επίσης το Βραβείο ΝΙΝ, τη σπουδαιότερη λογοτεχνική διάκριση στη Σερβία.

Άλλα έργα του:

Μυθιστορήματα: "Via Pula, Hamsin 51, Severni zid" ("Βόρειο τείχος"), "Danteov trg" ("Η πλατεία του Δάντη"), "Slucaj Bremen" ("Υπόθεση Βρέμη") και "Dosije Domasevski" (Φάκελος Ντομασέβσκι).

Διηγήματα: "Pogresan pokret" (Λάθος κίνηση) και "Staklena basta" ("Γυάλινος κήπος").

Δοκίμια: "YU-tlantida" ("Γιου-τλαντίδα"), "Deponija" ("Ντεπό"), "Stanje stvari" ("Κατάσταση πραγμάτων") και "Pseca posta" ("Το ταχυδρομείο των σκυλιών").
_________________________________
Ντράγκαν Βέλικιτς: "Ρωσικό παράθυρο" - μετάφραση: Μαρία Κεσίνη

ISBN 978-960-392-132-5 - σελ. 528 - τιμή 17,91 ευρώ - έκδοση Μαΐου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...