Αυτόματο

Ναυτική περιπέτεια, ιστορικό μυθιστόρημα, μυητικό ταξίδι, το Αυτόματο χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα μεταμοντέρνα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων.

Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από την ύπαρξη μιας μεταλλικής κούκλας με μορφή πολεμιστή που ανακαλύφθηκε τυχαία σε ένα ξεχασμένο νησί στο στενό του Μαγγελάνου.

Αυτό το αντικείμενο θα παρακινήσει τον Γκρίφιν, άνθρωπο παθιασμένο με την έννοια της αφάνειας, να ταξιδέψει στα τέλη του 20ού αιώνα μέχρι την άκρη του κόσμου, για να ανασυνθέσει μια ιστορία που συνδέει μυστηριωδώς τη ζωή του με την εμφάνιση του αυτόματου και τους μάγους Μελβίκιο και Λεβ, που έζησαν στην Πράγα τον 16ο αιώνα.

Στην πραγματικότητα, το μυθιστόρημα του Ορτέγα είναι ένα αριστοτεχνικό αμάλγαμα λογοτεχνικών ειδών, όπου κινητήρια δύναμη του μηχανισμού της αφήγησης μοιάζει να είναι η ίδια η λογοτεχνία.

«Ένα από τα καλύτερα μεταμοντέρνα μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων» - El País

«Συναρπαστικό μυθιστόρημα που δίνει τροφή για σκέψη». - TLS

«Σπάνια η ανάγνωση ενός βιβλίου μπορεί να μας απορροφήσει τόσο πολύ». - La Vanguardia

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αδόλφο Γκαρθία Ορτέγα (Adolfo García Ortega) είναι ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους και δημοφιλείς συγγραφείς της Ισπανίας.



Γεννήθηκε το 1958 στο Βαγιαδολίδ. Σήμερα μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπου διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Seix Barral.

Στα ισπανικά γράμματα εμφανίστηκε τη δεκαετία του ’80 ως μεταφραστής, κριτικός και αρθρογράφος σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 1988 εξέδωσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων.

Από τότε διατηρεί μια έντονη λογοτεχνική και εκδοτική παρουσία ως ποιητής, συγγραφέας, δοκιμιογράφος και διευθυντής εκδόσεων. Από το 1989 μέχρι σήμερα το έργο του διακρίθηκε με σημαντικά λογοτεχνικά βραβεία. Για το Αυτόματο έχει τιμηθεί με τα βραβεία κριτικής Castilla y León και Feria de Bilbao 2007. Τα μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Υποψήφιο για το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2010.
__________________________________
Αδόλφο Γκαρθία Ορτέγα (Adolfo García Ortega) - μετάφραση: Ιφιγένεια Ντούμη

ISBN 978-960-6715-95-2 - σελ. 450 - τιμή 20 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...